ΡεπορτάζΑρχείο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε τον Αργείο επιστήμονα Στέλιο Μιχαλόπουλο

Απονεμήθηκαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου τα Επιστημονικά Βραβεία του Iδρύματος Μποδοσάκη για το έτος 2019, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Τα βραβεία απένειμε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε πέντε διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, που τιμήθηκαν για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους τομείς των εφαρμοσμένων επιστημών / τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών, των βασικών επιστημών, καθώς και των βιοεπιστημών.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Στέλιος Μιχαλόπουλος από το Άργος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ. Ο Στέλιος βραβεύτηκε στον τομέα των κοινωνικών επιστημών.

Στέλιος Μιχαλόπουλος βράβευση

Ο Αργείος επιστήμονας εξήγησε πώς η ιστορική κληρονομιά, ο πολιτισμός και η βιογεωγραφία κάθε τόπου διαμορφώνει την οικονομική δυναμική του. Αναφορικά με την βράβευσή του δήλωσε: «Η αναγνώριση της προσπάθειας νέων επιστημόνων συνεισφέρει σημαντικά στην δημιουργία υγειών προτύπων για τη νέα γενιά. Με την ιδιότητα αυτή και στα ιδιαίτερα πλαίσια μιας ελληνικής κοινωνίας χειμαζόμενης από την οικονομική κρίση, τα επιστημονικά βραβεία Μποδοσάκη είναι όαση έμπνευσης για τους νέους Έλληνες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο».

Οι πέντε βραβευθέντες

Οι επιστήμονες που τιμήθηκαν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη έτους 2019 είναι:

(α)  στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών / Τεχνολογίας, ο κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής στο ΜΙΤ

(β) στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών, ο κ. Λουκάς Καραμπαρμπούνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Minessota και ο κ. Στέλιος Μιχαλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown,

(γ) στον τομέα των Βασικών Επιστημών, ο κ. Γιάννης Μπουρμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh

(δ) στον τομέα των Βιοεπιστημών, ο κ. Παναγιώτης ΡούσσοςΑναπληρωτής Καθηγητής στο Icahn School of Medicine, Mount Sinai.

Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη

Με αφορμή την τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων έτους 2019, ο κ. Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, επισημαίνει: «Αποτελεί ιστορική υποχρέωση η Χώρα να προσπαθήσει να κερδίσει το στοίχημα της αριστείας στα σχολεία της, στα πανεπιστήμιά της και στα ερευνητικά της κέντρα. Πρέπει όλοι να εμπεδώσουμε ότι το κοινωνικό σύνολο κερδίζει από την αριστεία. Αυτοί που ωφελούνται περισσότερο δεν είναι οι άριστοι αλλά οι άλλοι. Οι πρώτοι οδηγούν όλους τους άλλους σ’ έναν νέο κόσμο».

Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη

Λίγα λόγια για τον Στέλιο Μιχαλόπουλο

Ο Στέλιος Γ. Μιχαλόπουλος του Γεωργίου γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στο Άργος, Αργολίδας. Από το 1997 έως το 2002 φοίτησε στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό στην Οικονομική Θεωρία. Το 2002 ξεκίνησε τις διδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έτυχε διαφόρων διακρίσεων, όπως η εκλογή του στην Phi Beta Kappa (την παλαιότερη ακαδημαϊκή κοινότητα τιμής στις ΗΠΑ), και υποτροφιών περιλαμβανομένων του Ιδρύματος Fulbright, της PriceWaterHouseCoopers, και του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Από το 2008 μέχρι το 2012 ήταν επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη. Το 2012 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Brown όπου και το 2016 εξελέγη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Το 2011-2012 ήταν μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Princeton των ΗΠΑ. Επίσης, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Harvard Business School στο INSEAD και ακαδημαϊκός ερευνητής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μινεάπολης.

Η έρευνα του επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιστορικών κληρονομιών, του πολιτισμού και της βιογεωγραφίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης οικονομικής δυναμικής μιας κοινωνίας.

«Η αναγνώριση των θεμελιωδών δυνάμεων που διαμορφώνουν την εξέλιξη των εισοδημάτων σε βάθος χρόνου είναι αναγκαία συνθήκη για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των σημερινών πολιτικών. Στην προσπάθεια μας να εξετάσουμε το πώς η ιστορία ενός τόπου διαμορφώνει την οικονομική δυναμική του, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ μικροοικονομικών αναλύσεων και μακροοικονομικών μελετών. Από τις πρώτες είναι δύσκολο να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα ενώ για τις δεύτερες η εμπειρική ταυτοποίηση αποτελεί μια συνεχόμενη πρόκληση. Αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία των κοινωνικών ομάδων στον προσδιορισμό της ατομικής οικονομικής συμπεριφοράς, η δουλειά μου στοχεύει στη γεφύρωση αυτού του χάσματος αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα των εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών ομάδων μέσα σε μία κοινωνία.

Εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμικών ομάδων και οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώ καινοτόμες εμπειρικές στρατηγικές που συνδυάζουν ιστορικές, ανθρωπολογικές και γλωσσικές πηγές με μη συμβατικές μετρήσεις οικονομικής δραστηριότητας (όπως τη χρήση δορυφορικών εικόνων φωτεινής πυκνότητας) για τη διεξαγωγή αυστηρών εμπειρικών αναλύσεων.

Η έρευνά μου συμβάλλει στα πεδία της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής οικονομίας με έμφαση στους παρακάτω τομείς: (I) οι καταβολές και οικονομικές συνέπειες του σχηματισμού εθνολογικών και θρησκευτικών ομάδων, (II) ο ρόλος της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικανικής ηπείρου (III) η σημασία της προφορικής παράδοσης για τη δημιουργία πεποιθήσεων και οικονομικών προτιμήσεων και (IV) οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες προσφυγικών ροών τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους γηγενείς πληθυσμούς.»

Έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως American Economic Review, Econometrica, Journal of Political Economy και Quarterly Journal of Economics. Με ομιλίες σε πάνω από 100 διεθνή συνέδρια, σε 2 εξ’ αυτών ως κεντρικός ομιλητής, η έρευνά του αναγνωρίστηκε το 2015 με το Βραβείο Αριστείας στις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις από το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία. Διατελεί μέλος της συντακτικής επιτροπής 4 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και έχει συνδιοργανώσει 5 διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Ταυτόχρονα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας και Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) και στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER). Το ερευνητικό του έργο έχει χρηματοδοτηθεί απο διάφορους επιστημονικούς φορείς. Την περίοδο 2017-2020 το Εθνικό Επιστημονικό Ιδρύματος των Η.Π.Α. υποστηρίζει μελέτη του με σκοπό την κατανόηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της Μικρασιατικής Καταστροφής και της συνεπακόλουθης άφιξης 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελληνική επικράτεια.

Στέλιος Μιχαλόπουλος

Λίγα λόγια για τον θεσμό των βραβείων

Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1993. Η θέσπιση των βραβείων ήταν η επιθυμία του Πρόδρομου – Μποδοσάκη Αθανασιάδη για να αναδειχθούν οι πνευματικές επιδόσεις νέων Ελλήνων επιστημόνων και να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα για τις νεότερες γενιές.

Βασικό κριτήριο για την απονομή των επιστημονικών βραβείων του Ιδρύματος είναι η εξαιρετική συμβολή των υποψηφίων στον τομέα τους με ολοκληρωμένο έργο.

Οι πέντε βραβευθέντες ηλικίας έως 40 ετών επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 64 υποψηφίους, ύστερα από αξιολόγηση από Ειδικές Επιτροπές Κρίσεως. Την ευθύνη της τελικής πρότασης είχε η Επιτροπή Βραβείων, που αποτελείται από οκτώ προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου και δυο μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ ανά τομέα.

Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη

Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη