ΚοινωνίαΑρχείο

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Τόνοι από απορρίμματα είναι διασκορπισμένοι στους δρόμους της Ερμιονίδας γιατί κανείς δεν έχει φροντίσει για την έγκαιρη αποκομιδή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τουρίστες να κυκλοφορούν δίπλα σε βουνά από σκουπίδια, αποριμένοι με αυτό που αντκρίζουν. 

Μία άκρως δυσφημιστική εικόνα για τον τόπο, καθώς αυτές οι εικόνες ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό…

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος που αναλαμβάνει από Σεπτέμβρη, καθώς και ο Τάσος Λάμπρου, με ανακοινώσεις τους απαιτούν από τον δημοτική αρχή να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Γεωργόπουλος: Ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα της Ερμιονίδας

«Όλοι βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες την τραγική κατάσταση που έχει επέλθει ο Δήμος μας, ειδικά στο θέμα των απορριμμάτων, ενόψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Οι λάθος επιλογές, οι παραλείψεις, η ολιγωρία ίσως και η αδιαφορία, αποτυπώνονται άριστα σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σημείο που βρίσκονται κάδοι απορριμμάτων, όπου πλέον έχουν δημιουργηθεί πολλές και ανεξέλεγκτες μικρές χωματερές, στο σύνολο του Δήμου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ανεπανόρθωτη “ζημιά” στην εικόνα της Ερμιονίδας προς του μόνιμους κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες, η τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση και το κυριότερο ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Όντας γνώστες του θέματος, πιστεύουμε πως εάν είχαν γίνει έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες (πρόσληψη προσωπικού, σύμβαση με ιδιώτη εργολάβο) δεν θα είχαμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Δέσμευσή μας πως, από 1η Σεπτέμβρη, όπου και επίσημα θα αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου, τέτοιες εικόνες θα αποτελούν παρελθόν.

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Υδρευση – Αποχέτευση:
Η ΔΕΥΕΑΡ, η μεγαλύτερη επιχείρηση του Δήμου, δυστυχώς παρουσιάζει ίδια εικόνα με αυτήν του Δήμου. Αρκετό καιρό τώρα, χωριά όπως το Λουκαΐτι, και τμήμα του Πορτοχελίου, δεν έχουν καθόλου ή επαρκείς ποσότητες νερού. Οι βλάβες στο δίκτυο, αργούν να αποκατασταθούν με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού. Τέλος οι βιολογικοί σταθμοί Κρανιδίου και Ερμιόνης, παρουσιάζουν την χειρότερη εικόνα που είχαν ποτέ. (εγκατάλειψη, υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου).

Οι δρόμοι του Κρανιδίου και του Πορτοχελίου παρουσιάζουν εικόνα του περασμένου αιώνα. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και επαγγελματίες, λόγω της μη έγκαιρης αποκατάστασής τους. Είναι αδιανόητο να εκτελούνται εργασίες εντός του οικιστικού ιστού εδώ και δύο μήνες και οι δρόμοι να παραμένουν σκαμμένοι. Πολίτες και επαγγελματίες αναγκάζονται να έχουν τα σπίτια και τα καταστήματα τους κλειστά λόγω της αφόρητης σκόνης.

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Καύσιμα:
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό τα οχήματα του Δήμου παραμένουν χωρίς καύσιμα, με αποτέλεσμα κάποιοι υπάλληλοι του Δήμου αναγκάζονται να “ζητιανεύουν” χρήματα για να μπορέσουν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους. Και αυτό γιατί ο Δήμος εδώ και πολλούς μήνες, όπως και στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε έχει λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει.

Μύλος Κρόθι – Μπιστί Ερμιόνης:
Ο μύλος στο Κρόθι, αυτό το στολίδι της Ερμιόνης, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια με τις φθορές του να αγγίζουν την επικινδυνότητα. Παράλληλα, το άλσος Μπίστι όπως είδαμε και από πρόσφατο ρεπορτάζ, δεν προφυλάσσεται και το δίκτυο πυρασφάλειας είναι σχεδόν κατεστραμμένο.

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Δημοτικά Σφαγεία:
Στο Σταυρό Δίδυμων, τα δημοτικά σφαγεία, έχουν εγκαταλειφθεί. Οι πόρτες είναι κατεστραμμένες ή με εμφανή σημάδια προσπάθειας παραβίασης και ο εξοπλισμός εσωτερικά και εξωτερικά των σφαγείων απροστάτευτος και εκτεθειμένος.

Ακίνητα Δωρητών:
Τα ακίνητα από τις μεγάλες δωρεές των αείμνηστων Φωστίνη Ηλία και Δημότση Κωνσταντίνου “Έλληνα” έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως και δεν έχουν αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες των δωρητών. Συγκεκριμένα το κτήμα του Η. Φωστίνη έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη χωματερή.

Τονίζουμε στην απερχόμενη Δημοτική αρχή πως η θητεία της τελειώνει 31 Αυγούστου. Μέχρι τότε είναι απαραίτητο ο Δήμος να λειτουργεί άριστα προς όφελος των δημοτών. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και διοικήστε μέχρι την ημέρα που σας όρισαν οι πολίτες. Από πλευράς μας, ενημερώνουμε πως είμαστε διατεθειμένοι, όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει να συμβάλλουμε καθοριστικά στην επίλυση κάθε προβλήματος. Από 1η Σεπτέμβρη, πλήρως οργανωμένοι και ενημερωμένοι, διοικούμε τον Δήμο με συναίνεση και αποτελεσματικότητα».

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Λάμπρου: Επιτέλους άμεσες ενέργειες για την αποκομμιδή

«Κύριε Δήμαρχε, όπως γνωρίζετε πολύ πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019, σας είχαμε επισημάνει ότι ο Δήμος μας απαιτείται να προετοιμαστεί έγκαιρα για να ανταπεξέλθει στην αποκομιδή των απορριμμάτων κατά την Καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Τότε λοιπόν ψηφίσαμε όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού, με τα αντίστοιχα ποσά που είχαν σχέση τόσο με την αποκομιδή όσο και με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Δυστυχώς το σύστημα κατέρρευσε και σήμερα τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται διάσπαρτοι στους δρόμους του Δήμου Ερμιονίδας, με μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών και τεράστια δυσφήμηση για την τουριστική περιοχή μας.

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Εχθές πραγματοποιήσατε μια έκτακτη Οικονομική Επιτροπή σχετικά με συνοπτικό διαγωνισμό για την συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων.

Απαιτείται να ενημερώσετε άμεσα και υπεύθυνα τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Δημότες του Δήμου μας για τα εξής:

  1. Που οφείλεται η σημερινή τραγική κατάσταση όπου τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται διάσπαρτοι στους δρόμους του Δήμου Ερμιονίδας και οι περισσότεροι κάδοι έχουν μετατραπεί σε χωματερές;
  2. Λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα το ιδιωτικό πράσινο σημείο που υπάρχει στον Δήμο μας;
  3. Λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς πρόβλημα το σύστημα της προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων με προ-διαλογή στην πηγή που εφαρμόζει ο Δήμος Ερμιονίδας;
  4. Γιατί ο Δήμος Ερμιονίδας δεν προχώρησε νωρίτερα σε διαγωνισμό για την ανάθεση τμήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο;
  5. Γιατί τα πράγματα οδηγήθηκαν στο σημερινό αδιέξοδο και τρέχουμε για άλλη μια φορά με «συνοπτικούς διαγωνισμούς» να λύσουμε το πρόβλημα, ενώ είχαμε όλο το χρόνο να λύσουμε το πρόβλημα με σωστό προγραμματισμό;
  6. Γιατί ξεμείνατε για άλλη μια χρονιά από συμβασιούχους εποχιακούς εργάτες καθαριότητας στην αρχή του Καλοκαιριού και δεν προγραμματίσατε έγκαιρα την πρόσληψή τους, ώστε να μην βρεθούμε στην σημερινή τραγική κατάσταση;

Τραγική κατάσταση στην Ερμιονίδα: Τουρίστες κάνουν βόλτα δίπλα σε βουνά από σκουπίδια!

Είχαμε, έχουμε και θα έχουμε διαφορετική φιλοσοφία και πολιτική συμπεριφορά. Ήμασταν, ήμαστε και θα ήμαστε υπέρμαχοι του σωστού προγραμματισμού, της ενημέρωσης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

Κύριε Δήμαρχε, σαν απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας, υπηρεσιακά έχετε μια αυτονόητη αποστολή τους δύο τελευταίους υπολειπόμενους μήνες της θητείας σας.  

Να καθαρίσετε τους δρόμους του Δήμου Ερμιονίδας από τα διάσπαρτα σκουπίδια και από τις μικρές και μεγάλες χωματερές που έχετε δημιουργήσει, να προχωρήσετε στην απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων, να προστατεύσετε την δημόσια υγεία και να σταματήσετε την δυσφήμηση που γίνεται στην τουριστική Ερμιονίδα.

Και όλα αυτά με ενημέρωση, με διαφάνεια, με συναίνεση, με την βοήθειά μας και με σεβασμό στο δημοτικό χρήμα.

Επιτέλους δράστε άμεσα και τηρήστε τα αυτονόητα».