Κίνδυνοι κατά την Κολύμβηση
Η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας ενημέρωσε τα παιδιά για τους κινδύνους στην κολύμβηση.
Το θέμα των εν λόγω δράσεων ήταν « Ασφαλής Κολύμβηση για πρόληψη ατυχημάτων στο νερό » για το ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους και το ΚΔΑΠ Παιδική Πολιτεία και το θέμα για το ΚΔΑΠ της Νέας Κίου ήταν «Είμαι ασφαλής στην πισίνα », το οποίο θέμα υλοποιήθηκε και στα υπόλοιπα ΚΔΑΠ του δήμου Άργους-Μυκηνών.
Τα παιδιά αγαπούν την κολύμβηση στην πισίνα. Η κολύμβηση προσφέρει καλή άμυνα για τον οργανισμό, συγκέντρωση και προσοχή διότι το παιδί εστιάζει στην δραστηριότητα και έχει ένα στόχο, γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθάει στην ομαλή κινητικότητα των μυών του παιδιού καθώς συντονίζονται όλοι μαζί, μειώνει το άγχος καθώς χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα έχοντας ως αποτέλεσμα ελεύθερη σκέψη, αυξάνει το βαθμό της ανεξαρτησίας και την αυτοπεποίθηση των παιδιών αφού θέτουν και ολοκληρώνουν στόχους με πρόγραμμα πιστεύοντας στις δυνατότητές τους.
O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.
Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.
Στη χώρα μας το κολύμπι είναι σύνηθες από πολύ μικρές ηλικίες, αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν θύματα. Η Ελλάδα θεωρείται από τις υπ’ αριθµόν ένα σε πνιγµούς χώρες. Από την αρχή του Ιουνίου μέχρι σήμερα ένας άνθρωπος πνίγεται καθημερινά στις ελληνικές θάλασσες. Πέρυσι στη χώρα μας σημειώθηκε ρεκόρ πνιγμών με 413 θανάτους έναντι 357 το 2017. Τα αριθμητικά δεδομένα υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων και υιοθέτησης κατάλληλης συμπεριφοράς.
Σκοπός της δράσης είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων από τους μαθητές σχετικά με τους κανόνες για μία ασφαλή κολύμβηση στην πισίνα και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι :
Εξασφάλιση σωματικής υγιεινής πριν και μετά την κολύμβηση στην πισίνα
Διατήρηση καθαρής πισίνας γιατί χρησιμοποιείται και από άλλα άτομα
Κολύμβηση 3 ώρες μετά τη λήψη του τελευταίου γεύματος
Προτεραιότητα στους κολυμβητές με ειδικές ανάγκες
Προσοχή στο ολισθηρό δάπεδο που περιβάλει την πισίνα
Αποφυγή χρήσης ηλεκτρικών συσκευών γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας
Αποφυγή βουτιάς από μεγάλο ύψος
Σε περίπτωση αδιαθεσίας πρέπει να γίνεται άμεση έξοδος από το νερό
Τα μικρά παιδιά επιβάλλεται να έχουν επιτήρηση
Τα ανωτέρω θέματα παρουσιάστηκαν στους μαθητές των ΚΔΑΠ με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό, από τη διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, αποτελούμενη από την ΠΕ Κοινωνική Λειτουργό κ. Βασιλική Γιαννακοπούλου, την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Όλγα Σωτηροπούλου, την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Γεωργία Μπόζνου και την ΤΕ Επισκέπτρια Υγείας κ. Βασιλική Στεφανοπούλου. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατάθεση εμπειριών και επίλυση αποριών.