ΠολιτικήΑρχείο

Η Νέα Μπουμπουλίνα

Μετά από εβδομάδες ρυμούλκησης, το γερμανικό πλοίο διάσωσης προσφύγων Sea-Watch 3 έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της ιταλικής Μεσογείου νησί Lampedusa, σύμφωνα με τον οργανισμό βοήθειας Sea-Watch. Μετά την αγκυροβόληση, ο Γερμανίδα καπετάνισσα Carola Rackete συνελήφθη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Sea Watch, Ruben Neugebauer. Οι 40 πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλοίο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sea Watch Johannes Bayer δήλωσε στην υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων Twitter ότι η καπετάνισσα “είχε κάνει το σωστό”. Η Rackete είχε εφαρμόσει το δίκαιο της θάλασσας και οδήγησε τους πρόσφυγες σε ασφαλές μέρος. Η 31χρονη είχε Ρότα την Τετάρτη, παρά την απαγόρευση της ιταλικής πορείας, στα ιταλικά χωρικά ύδατα και κατευθυνόταν προς την Λαμπεντούζα.

Με εντολή της αστυνομίας, το πλοίο έπρεπε να σταματήσει περίπου ένα ναυτικό μίλι από το λιμάνι. Είπε ότι ήξερε τι διακινδύνευε και ήταν πρόθυμος να πάει στη φυλακή για τις αποφάσεις της.

Το πλοίο είχε σώσει 53 ανθρώπους από τις ακτές της Λιβύης από ένα σκάφος στις 12 Ιουνίου. Δεκατρείς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ασθενών και των παιδιών, αποβιβάστηκαν στην στεριά τις τελευταίες ημέρες.

Για χρόνια, οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με ένα μηχανισμό διανομής προσφύγων. Ο δεξιός λαϊκιστής υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini απαίτησε εγγυήσεις από χώρες υποδοχής προσφύγων για να επιτραπεί στους πρόσφυγες  να εγκαταλείψουν το Sea Watch 3.