ΡεπορτάζΑρχείο

Τα εκλογικά παράδοξα της Αργολίδας

Εδώ και χρόνια παρατηρείται μια τάση σημαντικής αποχής για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Αν και το ποσοστό αποχής από τις κάλπες υπήρχε και στο παρελθόν ερμηνευόταν τότε κατά ένα μεγάλο μέρος από τις διπλοεγραφές καθώς και την ύπαρξη στα ψηφοδέλτια αποθανόντων. Σήμερα η μόνη ίσως έμπρακτη ερμηνεία είναι η μετανάστευση, αλλά όταν το ποσοστό ξεπερνά τις 37000, τότε ούτε αυτή η εξήγηση θα ήταν αρκετή ακόμα και την εποχή του `14 ή του `60 με τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα.

Το μέγιστο ετήσιο ύψος της μετανάστευσης για την προπολεμική περίοδο, που σημειώθηκε το 1914 ήταν 37.000 άτομα πανελλαδικά! Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως κάποιοι έφυγαν την περίοδο της κρίσης, ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1000 άτομα (εσωτερική – εξωτερική μετανάστευση), επομένως η αποχή οφείλεται σε άλλα αίτια, που θα πρέπει η πολιτεία επιτέλους να το ερευνήσει.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου όμως είχαμε κι άλλα παράδοξα όπως την αύξηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κατά 3491ψήφους, λέγεμαι ΚΙΝΑΛ , σε ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό του.

Μεγάλος νικητής η ΝΔ η οποία κατάφερε να αυξήσει τους ψήφους της κατά 7277 αφομοιώνοντας μέρος της ΧΑ που δείχνει να σβήνει από τον πολιτικό χάρτη ( -2947ψήφοι)και να εμπλουτίζει τον «χάρτη» των κρατουμένων την Ένωση Κέντρου (-864 ψήφοι) αλλά και να καρπούται μεγάλη μερίδα ίσως των νέων ψηφοφόρων. Φυσικά στους ηττημένους, αν και «αξιοπρεπώς» κι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχασε κυρίως προς ΚΙΝΑΛ και Βαρουφάκη 1134 ψήφους.

Απώλειες κατέγραψε και το Κομμουνιστικό κόμμα (-179 ψήφοι)που δείχνει με τον Κουτσούμπα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών.

Με ακρίβεια βέβαια δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τις μετακινήσεις αφού δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία των ρευμάτων των ψηφοφόρων, γι αυτό προς το παρών θα αρκεστούμε στον εκλογικό πίνακα όπου καταγράφεται μεν το αποτέλεσμα αλλά δεν καταγράφονται οι μετακινήσεις ψηφοφόρων:

Πινακας αποτελεσματων