ΨυχαγωγίαΑρχείο

Από τους δρόμους του Buenos Aires στο Άργος και στο Ναύπλιο με αγκαλιές και ψηλά τακούνια

Αισθησιακό, οικείο, πολύπλοκο, προσωπικό, αόριστο. Το Αργεντίνικο Τάνγκο έχει βρει το δρόμο του στην Αργολίδα. Από τους δρόμους του Buenos Aires, στο Άργος και στο Ναύπλιο, μέσα από μια παρέα διπλανών μας ανθρώπων, που άρχισαν να συναθροίζονται πάνω σε παρκέ πατώματα, απολαμβάνοντας μια …μυσταγωγία, που αρχίζει με ένα νεύμα.

Αργεντίνικο Τάνγκο. Από τους δρόμους του Buenos Aires, στο Άργος και στο Ναύπλιο με αγκαλιές και ψηλά τακούνια

Οι Tango de las Afueras – Argolida (Τάνγκο στα περίχωρα) ξεκίνησαν από το Άργος, αλλά πλέον η παρέα μεγαλώνει σταδιακά έχοντας συμμετοχές και από το Ναύπλιο και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Είναι μια Aυτοδιαχειριζόμενη Χορευτική Ομάδα Αργεντίνικου Τάνγκο, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα μέλη, καβαλιέρους και ντάμες, αφού είναι ανοιχτή σε όποια ή όποιον θέλει, οποιασδήποτε ηλικίας, να μπει στην ομάδα και να περπατήσει στα βήματα που χόρευαν άλλοτε στα σκοτεινά σοκάκια του Buenos Aires ζώντας τον μύθο γύρω από το tango.

Όποια ηλικία κι έχετε, είτε μόνος – μόνη, είτε ζευγάρι,

μπορείτε να βρείτε τους Tango de las Afueras – Argolida

και να μπείτε στην παρέα τους

επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα:

694 851 0700   ή   697 944 8290.  

Αργεντίνικο Τάνγκο. Από τους δρόμους του Buenos Aires, στο Άργος και στο Ναύπλιο με αγκαλιές και ψηλά τακούνια

Μια φορά την εβδομάδα μαθαίνουν και άλλες δύο φορές κάνουν πράκτικα, σε ώρες που βολεύουν όλους.

Το Αργεντίνικο Τάνγκο, όπως έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Αθήνα χορεύεται παντού, όπου διοργανώνονται milongas (βραδιές χορού, αφιερωμένες αποκλειστικά στο αργεντίνικο τάνγκο, που αποτελούν το σημείο συνάντησης των τανγκέρος).

Αρκετές φορές τα ζευγάρια δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους, αλλά συναντιούνται για πρώτη φορά στην πίστα και αντί να συστηθούν για να ξεκινήσουν κάποια συζήτηση, αγκαλιάζονται για να χορέψουν.

Milongas έχουν γίνει στο Άργος, στο Ναύπλιο, στην Κόρινθο, στην Τρίπολη, την Σπάρτη, την Καλαμάτα, και σε πολλές ακόμα περιοχές της Πελοποννήσου ενώ για τους πιο φανατικούς, κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνονται και στην Αθήνα.

Αργεντίνικο Τάνγκο. Από τους δρόμους του Buenos Aires, στο Άργος και στο Ναύπλιο με αγκαλιές και ψηλά τακούνια

Τι είναι όμως το Αργεντίνικο Τάνγκο;

Στα τέλη του 1800, το Μπουένος Άιρες έγινε ένα hotspot για πολλούς νέους μετανάστες από την Ευρώπη και την Αφρική που εγκαταστάθηκαν εκεί. Πολλοί ανάμεσά τους ήταν καταθλιπτικοί από τη μοναξιά, χωρίς μια πραγματική διέξοδο για ψυχαγωγία. Άρχισαν να συναθροίζονται σε μπαρ και με την πάροδο του χρόνου, οι διαφορετικοί πολιτισμοί τους αναμιγνύονταν με την τοπική λατινική μουσική και δημιούργησαν ένα νέο στυλ μουσικής που ονομάστηκε “Tango”. Ένας νέος κοινωνικός χορός αναπτύχθηκε από αυτό το συναρπαστικό μουσικό μίγμα! Σιγά σιγά από «παράνομος χορός», που θεωρείτο ντροπή από την υψηλή κοινωνία, το 1910 το tango άρχισε να χορεύεται στο Παρίσι κι από ‘κει διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον με τον ερωτισμό και το πάθος που εκπέμπει.

Το τάνγκο βασίζεται στο αγκάλιασμα του ζευγαριού καθ ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Είναι έντονα αυτοσχεδιαστικός με σαφώς διακριτούς ρόλους και τον καβαλιέρο με την κίνησή του να προτείνει κινήσεις στην ντάμα στις οποίες τελικά προσαρμόζεται ο ίδιος. Η μαγεία του tango είναι ότι η επόμενη κίνηση δεν αποφασίζεται αυθαίρετα από τον άνδρα, αλλά πρέπει να ξέρει να διαβάζει τα όρια, την αντοχή και τις δεξιότητες της παρτενέρ.
Είναι ένας χορός για τον χορευτή και την παρτενέρ του, όπου δίνεται η ευκαιρία να συντηρείται το παιχνίδι της αμοιβαίας γοητείας.

Αργεντίνικο Τάνγκο. Από τους δρόμους του Buenos Aires, στο Άργος και στο Ναύπλιο με αγκαλιές και ψηλά τακούνια
Το Αργεντίνικο τάνγκο είναι ένας λαϊκός Αργεντίνικος χορός, αλλά και μια αισθησιακή μουσική ιδιαίτερης ομορφιάς, που για πολλούς έχει πλέον γίνει τρόπος ζωής.

Το ταγκό άλλωστε περιλαμβάνεται στην αντιπροσωπευτική λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως έχει γράψει πολύ επιτυχημένα στην athensvoice η Δήμητρα Γκρους:

Το τάνγκο δεν είναι η νέα µόδα, είναι πολλά περισσότερα. Είναι σύγχρονο και κρύβει πολλά µυστικά:

ένα απαλό άγγιγµα του καβαλιέρου στην πλάτη της ντάµας, ένα µικρό σφίξιµο της αγκαλιάς, ένα αβέβαιο βήµα, ένα συνωµοτικό χαµόγελο των δύο για µια πετυχηµένη έκβαση, ένα βλέµµα, οι χτύποι της καρδιάς που χτυπούν πιο γρήγορα, µία ευεργετική παύση για µια ανάσα.

Όσοι χορεύουν το ξέρουν…

Εσύ;

Αργεντίνικο Τάνγκο. Από τους δρόμους του Buenos Aires, στο Άργος και στο Ναύπλιο με αγκαλιές και ψηλά τακούνια