ΠολιτικήΑρχείο

Ανδριανός: Τέλος στο άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας (Vid)

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο σημειωτέον υπερψηφίστηκε από τη βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρούν, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Και με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη πως ότι λέει το εννοεί. Αποδεικνύουμε πως τιμάμε στο έπακρο την εμπιστοσύνη των πολιτών, το ηχηρό τους μήνυμα η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω τις ανέξοδες υποσχέσεις που μόνο βάρη και προβλήματα προσέθεσαν στις πλάτες των Ελλήνων.

Κατά την προεκλογική περίοδο δεσμευθήκαμε για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με θετικό αποτέλεσμα στην πατρίδα και την κοινωνία– με θετικό αποτέλεσμα στην απασχόληση, στο εισόδημα και την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Ήδη ένα μήνα μετά τις εκλογές, οι Έλληνες διαπιστώνουν τη συνέπεια λόγων και πράξεων, αφού πολλές από τις δεσμεύσεις μας νομοθετούνται.

Αποδεικνύουμε έτσι στην πράξη μια άλλη προσέγγιση για την πολιτική. Μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες, στην έμπέδωση της νέας κανονικότητας, της προϋπόθεσης για κάθε αισιόδοξη σκέψη για το μέλλον.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι καταργείται επιτέλους η ταλαιπωρία για τους σοβαρά πάσχοντες συνανθρώπους μας σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πρόσβασή τους στα αναγκαία φάρμακα. Η διανομή στο σπίτι, στους χώρους νοσηλείας ή στο φαρμακείο της γειτονιάς είναι μια αυτονόητη ρύθμιση που κακώς δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντική η θέσπιση της ψηφιακής έκδοσης των συντάξεων που θα απαλλάξει τους δικαιούχους από μήνες ή και χρόνια ακόμα ταλαιπωρίας και καθυστέρησης στην καταβολή των συντάξεων.

Είναι μια σημαντική ανάσα η μείωση στο 3 από το 5% του επιτοκίου για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία μαζί με τις 120 δόσεις.

Αφενός λοιπόν το πολυνομοσχέδιο αυτό περιέχει προβλέψεις που με απλό τρόπο αποδίδουν θετικό χειροπιαστό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Αφετέρου περιέχει σημαντικές θεσμικές ρυθμίσεις, όπως για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ανομία στα πανεπιστήμια.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η διάταξη για το άσυλο που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν απέδωσε απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Πρώτα απ’ όλα, επ’ ουδενί δεν ενίσχυσε την ελευθερία του λόγου. Σήμερα η ελευθερία του λόγου, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια δεν απειλείται από την εφαρμογή των νόμων, όπως ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο, γιατί η δημοκρατία μας πατάει σε στέρεες βάσεις.

Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό, είναι πως οι πανεπιστημιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε κέντρα παράνομης διακίνησης ουσιών και λαθραίων προϊόντων, αλλά αξιοποιούνται για κάλυψη ακόμη και σε επιθέσεις βίας εναντίον φοιτητών και διδασκόντων.

Οι εικόνες ντροπής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο ξυλοδαρμός καθηγητών στο Πάντειο και αλλού, οι επιθέσεις εναντίον φοιτητών και φοιτητριών, τα εργαστήρια κατασκευής μολότωφ στο κτήριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, οι βανδαλισμοί διατηρητέων πανεπιστημιακών κτηρίων και πανάκριβου τεχνολογικού εξοπλισμού έπρεπε να είχαν τελειώσει χρόνια πριν.

Ορθά λοιπόν η κυβέρνηση κάνει πράξη ένα αίτημα σχεδόν του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας θεσπίζοντας για τα πανεπιστήμια τους κανόνες και τις εγγυήσεις της νομιμότητας που ισχύουν άλλωστε για κάθε άλλο δημόσιο χώρο.

Πλέον η αστυνομία θα μπορεί να κάνει τη δουλειά της χωρίς τα ιδεοληπτικά εμπόδια της προηγούμενης συνθήκης που έθεταν αποδεδειγμένα σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και τη δημόσια περιουσία.

Και φυσικά οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση της πατρίδας μας δεν σταματούν εδώ.

Όμως η εγγύηση της νομιμότητας και της ασφάλειας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των πανεπιστημίων μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υπάρχουν κάποιες πολιτικές δράσεις τόσο ώριμες, τόσο αυτονόητες στη συνείδηση κάθε απροκατάληπτου πολίτη, που χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη ρητορική δεινότητα για να αντιταχθεί κανείς σ’ αυτές.

Ο αιτιάσεις όσων αντιδρούν στην εμπέδωση της νομιμότητας στα πανεπιστήμια είναι ένα τέτοιο παράδειγμα ρητορικής υπερβολής.

Είναι ταυτόχρονα ένα παράδειγμα πολιτικής πόρωσης, της αποσύνδεσης μιας πολιτικής δύναμης από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.

Αν λοιπόν πραγματικά θέλουμε να ανοίξουμε μια νέα, αισιόδοξη εποχή για την πατρίδα μας, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουμε κατά προτεραιότητα να δίνουμε πειστικές απαντήσεις στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Οφείλουμε να μη δείχνουμε καμία ολιγωρία στη θέσπιση αυτονόητα θετικών μέτρων όπως η χωρίς ταλαιπωρία διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες. Οφείλουμε να μην διστάζουμε να νομοθετούμε μέτρα υπερώριμα και αυτονόητα, με σχεδόν καθολική αποδοχή από την κοινωνία όπως η εμπέδωση της νομιμότητας στα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει λοιπόν στην πράξη ότι μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σ’ αυτό το μεγάλο αίτημα τόσο των πολιτών, όσο και των καιρών».