ΚοινωνίαΑρχείο

Η Εύβοια έκανε την Αργολίδα να μην μπορεί να αναπνεύσει!

Ανησύχησαν οι κάτοικοι της Αργολίδας από την έντονη κάπνα που σκέπασε στον ουρανό τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Αρχικά έψαχναν να βρουν που πήρε φωτιά, αλλά που να φανταστούν ότι οι καπνοί αυτοί ήταν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια. Το ίδιο συνέβη στην Αττική, την Κορινθία και άλλους νομούς της νότιας Ελλάδας, όπως φαίνεται στην δορυφορική απεικόνιση του meteo.gr.

Χάρτης Meteo

Η φωτιά καίει ασταμάτητα πευκόδασος Natura, ενώ κατά την διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια. Αρχικά διακομίστηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας και έπειτα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Λόγω των ενισχυμένων βοριάδων ένα σύννεφο καπνού κάλυψε τον Αργολικό ουρανό δημιουργώντας επηρεάζοντας την ορατότητα και δημιουργώντας δυσφορία.

Κόλαση στην Εύβοια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. 

Ήδη ανταποκρίθηκαν Ιταλία και Κροατία και στέλνουν αεροσκάφη. Στο μεταξύ, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλο, για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά.

Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.

Προσοχή στο σύννεφο καπνού

Έκτακτη ανακοίνωση για τα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων από τον καπνό, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε άλλους νόμους όπως η Κορινθία και η Αργολίδα, από τον καπνό που προέρχεται από την πυρκαγιά στην Εύβοια, όπου έχει παραδοθεί στις φλόγες το πυκνό πευκοδάσος στο Δήμο Διρφύων.

Οδηγίες προς τους πολίτες για να προστατευτούν από την εισπνοή καπνού, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα:

• Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

• Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και τη χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.

• Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

• Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

• Αποφύγετε τη σωματική καταπόνηση.

• Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

• Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.