ΟικονομίαΑρχείο

Ξεκινά ο Β κύκλος του Εξοικονόμηση κατ οίκον

Ενεργοποιείται σταδιακά, σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00, η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/ και την σχετική υποσελίδα για τον Β’ Κύκλο https://exoikonomisi-b.ypen.gr/
Εκεί παρέχονται αναλυτικές Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μέσα από τον Οδηγό Εφαρμογής και τα Παραρτήματα του Β’ κύκλου του Προγράμματος, στις Συχνές Ερωτήσεις, στα Τεχνικά Εγχειρίδια Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα.
Η έναρξη του Β’ κύκλου της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα γίνει τμηματικά ανά ομάδα περιφερειών ξεκινώντας στις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων ανά Περιφέρεια, ως εξής:

– Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: Από 16.09.2019 και ώρα 12:00

Δυτική Μακεδονία, Ιόνιοι Νήσοι, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: Από 19.09.2019

– Αττική, Νότιο Αιγαίο: Από 23.09.2019

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα και ποιες οι επιδοτήσεις:
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία ενεργειακής κατηγορίας Δ και κάτω, και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των παρακάτω κατηγοριών. Ειδικά για τις περιπτώσεις που η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση, κατά το φορολογικό έτος 2018 ενοικιάζεται/ διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση ή είναι κενή, καθώς και για την πρόσφατη απόκτηση ακινήτου (βλ.κεφ 5.2), δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνον ο πλήρης κύριος ή ο επικαρπωτής. Ως εισόδημα λαμβάνεται το «εισόδημα επιβολής εισφοράς» του τμήματος Γ2 «Εκκ. Ειδ. Εισφοράς Αλληλ.» του εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η κατάταξη στις κατηγορίες γίνεται με βάση τα εισοδήματα της εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 (υποβολή 2019).