ΚοινωνίαΑρχείο

“Fridays For Future Greece”

Πολλά έχουν ειπωθεί για το αν και ποιά συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από την Γκρέτα. Ειδικά από μερίδα της αριστεράς που ποτέ δεν κατανόησε τα προβλήματα για το περιβάλλον και μόνο περιστασιακά αγωνίστηκε γι αυτά προκειμένου να τα καπελώσει.

Πέρα από τον κάθε προβληματισμό που μπορεί να έχει ο καθένας μας, αν ποδηγετείται  η Γκρέτα από μεγάλο ή όχι, ένα είναι σίγουρο, πως τα παιδιά βρήκαν έναν ουσιαστικό λόγω να ξεσηκωθούν. Δεν διεκδικούν απλά το δικαίωμα στην εργασία, αλλά πρωταρχικά στην ίδια τους την ζωή. Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τόσο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους.

Παγκόσμιες Κινήσεις για το κλιμα

Το αίτημα των μαθητριών/ών είναι σαφές: «Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικο-οικονομικό μας σύστημα να εξελιχθεί ήδη με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και οδήγησε τον πλανήτη στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος για δράση. Θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός. Οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα και την αφοσίωση που αρμόζει.  Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!».

Το κίνημα των μαθητικών απεργιών, που ξεκίνησε έναν χρόνο πριν περίπου, υπολογίζεται ότι κινητοποίησε περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Η μαθητική απεργία ήταν πραγματικά παγκόσμια και πολύ καλά σχεδιασμένη παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά οργανώθηκε από μαθήτριες/ές χωρίς προηγούμενη εμπειρία και υποστήριξη.

κινήσεις στην Πελοπόννησο
Κινητοποιήσεις στην Ελλάδα για το Κλίμα στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 : Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Πάτρα, Αμφιλοχία, Άστρος, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Χανιά. Δυστυχώς καμια οργάνωση της Αργολιδας δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα σ αυτές και καμιά κινητοποίηση δεν θα γίνει από τους μαθητές, σύμφωνα πάντα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.