Οι αναπτυξιακές προοπτικές του ΠαΠελ και το νέο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών
2000-2020. Μια εικοσαετία δημιουργικής πορείας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα γιορτάσουν σε λίγες εβδομάδες, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και η Σχολή Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο. Μια εικοσαετία συνεχούς προσπάθειας για ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση συνδεμένη με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Στα χρόνια αυτά οι προσπάθειες ανάπτυξης του Πανεπιστημίου υπήρξαν διαρκείς και παραγωγικές.
Φέτος, ένα νέο Τμήμα άρχισε να λειτουργεί στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο, ένα Τμήμα μοναδικό στον ελληνικό χώρο και από τα λίγα διεθνώς, με σύγχρονο αντικείμενο σπουδών και σημαντικές προοπτικές.
Τα πέντε σημεία της αναπτυξιακής προσπάθειας μας παρουσιάζει ο Πρόεδρος του νέου Τμήματος Αν. Καθηγητής του ΤΘΣ κ. Γιάννης Λεοντάρης.
Ίδρυση: τα 20 χρόνια πορείας της Σχολής Καλών Τεχνών συμπίπτουν με την ίδρυση του νέου Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών τεχνών. Το νέο Τμήμα αποτελεί μια θετική έκβαση των προσπαθειών ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και ειδικότερα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο;
Η ίδρυση δεύτερου Τμήματος και η εδραίωση της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο, αποτελεί διαρκές αίτημα όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης εδώ και πολλά χρόνια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση που έλαβε πρόσφατα το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών αξιολογούμενο με «Άριστα», αναβαθμίζει τη Σχολή μας και την αναδεικνύει ως τη μοναδική στη Νότιο Ελλάδα που παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες θεωρητική και καλλιτεχνική εκπαίδευση στην τέχνη του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών σε σύνδεση με τις ψηφιακές τέχνες. Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα χωρίς τις διαρκείς προσπάθειες της διοίκησης, των διδασκόντων, του διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών/τριών της Σχολής, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Αντικείμενο: το νέο Τμήμα και η λειτουργία του σε σχέση με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
Αντικείμενό του είναι οι παραστατικές τεχνες (Performance, Χορός, Θέατρο) και οι ψηφιακές τέχνες, η μεταξύ τους σύνδεση, καθώς η σύνδεση με ποικίλες κοινωνικές εφαρμογές, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η Performance, (παράσταση ή εγκατάσταση), ως κατ’εξοχήν πεδίο καινοτομίας στις τέχνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών, θεωρητικών, τεχνολογικών και μεθοδολογικών μαθημάτων που προσφέρονται στο Τμήμα.
Το νέο Τμήμα διαφοροποιείται από το υπάρχον Τμήμα Θεατρικών Σπουδών καθώς δεν εστιάζει το περιεχόμενο των σπουδών του στη μελέτη της τέχνης του Θεάτρου, αλλά στην έρευνα και τις καλλιτεχνικές εφαρμογές που συνδέουν τις Ψηφιακές τέχνες με την Performance και τον Χορό. Επίσης, οι φοιτητές/τριες που εισάγονται σ’αυτό δεν προέρχονται μόνο από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών του Γενικού Λυκείου αλλά και από αυτή των Θετικών Επιστημών.
Το υπάρχον Τμήμα Θεατρικών Σπουδών διατηρεί τη δική του ιδιαίτερη φυσιογνωμία, συνδυάζοντας τις θεατρολογικές σπουδές με τα πρακτικά μαθήματα Σκηνοθεσίας, Υποκριτικής, Σκηνογραφίας και Θεατρικού φωτισμού. Ασφαλώς, η συνεργασία μεταξύ των δύο Τμημάτων, κυρίως στο πλαίσιο της σύμπραξης για παραγωγή καλλιτεχνικών έργων, είναι και επιθυμητή και απαραίτητη.
Πρωτιά προτιμήσεων: Το νέο Τμήμα έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αληθεύει και τι μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του;
Είναι αλήθεια. Αν αυτό το ελπιδοφόρο δεδομένο το συνδυάσετε με ένα απογοητευτικό στατιστικό στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 53η (προτελευταία) θέση στην Ευρώπη στον τομέα της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, κατανοείτε την εκρηκτική δυναμική που κρύβει μέσα της αυτή η αντίφαση. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα πάντα για εκπληρώσουμε την υποχρέωσή μας απέναντι στα όνειρα των νέων ανθρώπων που επέλεξαν το Τμήμα μας για τις σπουδές τους.
Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Πως θα επιδράσει το νέο τμήμα στην γενικότερη πολιτισμική ανάπτυξη της Αργολίδας;
Το Ναύπλιο καθίσταται κέντρο έρευνας, καλλιτεχνικών εφαρμογών και καινοτομίας σε πανελλήνια κλίμακα. Οι φοιτητές στην πόλη από φέτος υπερδιπλασιάζονται (συνολικά 307 φοιτητές/τριες εισάγονται στη Σχολή). Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στον τομέα της στέγης καθώς και σε μια σειρά άλλων τομέων στην τοπική αγορά και τις υπηρεσίες.
Το νέο Τμήμα επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για την Αργολίδα. Καινοτόμες εφαρμογές σε μουσεία, χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (μνημεία, σπήλαια κλπ) και χώρους παραστάσεων (Επίδαυρος κ.α.) ήδη σχεδιάζονται και με τη συμμετοχή των φοιτητών του νέου Τμήματος, θα γίνουν πράξη.
Ελπίζουμε ότι επιστέγασμα αυτής της πολιτιστικής αναβάθμισης της πόλης θα είναι και μία μελλοντική πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπλιέων για τη δημιουργία θεατρικής στέγης σύγχρονων προδιαγραφών με εγκαταστάσεις κλειστού και ανοιχτού θεάτρου. Η πόλη των Θεατρικών Σπουδών πρέπει να αποκτήσει θέατρο! Μια τέτοια πρωτοβουλία (στα πρότυπα ενδεχομένως του επιτυχημένου ανάλογου εγχειρήματος ιδιωτικής πρωτοβουλίας του θεάτρου ARTIKI στην κοντινή Ερμιονίδα) θα κάνει πράξη το αυτονόητο δημιουργώντας ένα χώρο πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Αργολίδας.
Αρχή μιας νέας παρουσίας: Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με καλές συνθήκες (χρηματοδοτήσεις, υποδομές, προσωπικό, κλπ);
Μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα των τριών μηνών που είχαμε στη διάθεσή μας προκειμένου να «γεννηθεί» το νέο Τμήμα εκ του μηδενός, σχεδιάστηκε το Πρόγραμμα Σπουδών, οργανώθηκε η Γραμματεία, προκηρύχθηκαν οι θεσεις των διδασκόντων του Α’έτους και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για τις κτηριακές υποδομές.
Η αρωγή του Δήμου Ναυπλιέων στο κτηριακό ζήτημα υπήρξε και πάλι αποφασιστική, καθώς μας παραχώρησε τους απαραίτητους χώρους για τη διεξαγωγή των μαθημάτων κατά το τρέχον ακαδημαικό μεριμνώντας και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, μέχρι να μεταφερθεί το Τμήμα στην οριστική του στέγη. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η παραχώρηση αιθουσών στα κτήρια του ΟΑΕΔ.
Τα μέλη της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος με την πολύτιμη συμβολή των οποίων φέραμε εις πέρας ένα έργο που τον περασμένο Ιούνιο φαινόταν ακατόρθωτο, είναι οι δύο Αντιπρυτάνεις, κ.κ. Τσιάρας και Λέπουρας που τίμησαν με την παρουσία και τις αποτελεσματικές ενέργειές τους τη Συνέλευσή, καθώς και οι συνάδελφοι κ.κ. Βάσω Μπαρμπούση και Αγγελική Σπυροπούλου. Η ομάδα αυτή λειτουργησε με σύμπνοια, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να υποδεχτούμε με ενθουσιασμό τους νέους μας φοιτητές και φοιτήτριες.
Καλή ακαδημαϊκή χρονιά!