ΠολιτισμόςΑρχείο

Γκέλη Ντηλιά: Όταν η ποίηση μού ρίχνει το γάντι, οφείλω να ανταποκριθώ

Έπαινο Πρωτοτυπίας στον Η’ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού με θέμα «Ο κόσμος μας στη θεωρία του χρόνου (παρελθόν-παρόν-μέλλον)» απέσπασε η Γκέλη Ντηλιά.

Το ποιήμα της που βραβεύτηκε έχει τίτλο «Στον Επόμενο Τόνο»:

ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΟΝΟ…
Στον επόμενο τόνο
ο Χρόνος
θα είναι κλινικά νεκρός,
η Ζωή
θα παλινδρομεί
ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως,
η Αγάπη
θα παγώνει μουδιασμένη
σε κρεβάτι απείραχτο,
η Ελπίδα
θα σπέρνει σπόρους
σε χωράφι με ζιζάνια,
ο Άνθρωπος
θα περνάει απέναντι
χωρίς μνήμη, χωρίς ευκαιρίες
μόνος
κι η πολυπόθητη άνοιξη
θα κατεβάσει ρολά.
Τέλος εποχής.

Γκέλη Ντήλια

Η πολυβραβευμένη Βολιώτισσα ποιήτρια και Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Αργολίδας (Ε.Σ.Λ.Α.) που κατοικεί στο Ναύπλιο, με αφορμή την πρόσφατη παγκόσμια βράβευσή της, απάντησε στις ερωτήσεις του anagnostis.org.

Η ΣYΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ερ. Πόσο δύσκολο είναι για εσένα να καταφέρεις να εκφράσεις τις σκέψεις σου πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί;

Απ. Εξαρτάται από τα ποιήματα . Είναι κάποια που καθώς γεννιούνται  στο μυαλό μου και ακουμπάνε στο χαρτί είναι έτοιμα να βγουν στο φως ενώ σε κάποια άλλα η έμπνευση πηγαινοέρχεται με διακοπές και τότε αρχίζει το μαρτύριο. Αυτά χρειάζεται να «ξεκουραστούν», όπως λέω και να τα ξαναπιάσω όταν μου το επιτρέψουν.

Ερ. Ποια θεματολογία κυριαρχεί στα έργα σου;

Απ. Ανάλογα με την εποχή που βιώνω, κάποια θέματα είναι πιο έντονα και με προκαλούν. Γιατί η ποίηση μού ρίχνει το γάντι και έχω χρέος να αναμετρηθώ με το ζητούμενο. Βέβαια ο έρωτας κυριαρχεί καθώς και οι κάθε είδους σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, με τα φυσικά και μεταφυσικά, όπως και οι εκάστοτε επιλογές ενασχόλησης μου.

Ερ. Τι εννοείς με αυτό;

Απ. Ας πούμε πέρυσι που έκανα πρακτική το καλοκαίρι σε ένα ξενοδοχείο, εμπνεύστηκα τα λεγόμενα «Ξενοδοχειακά Ποιήματα» ενώ από το φθινόπωρο, όταν άρχισα να διδάσκω ως εθελόντρια την αγγλική γλώσσα στους έγκλειστους του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου, άρχισα να γράφω τα «Ποιήματα της Φυλακής» που θα αποτελέσουν την τέταρτη εκδοτική μου απόπειρα.

Ερ. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο αποτελεί σπάνιο λόγο έμπνευσης. 

Απ. Σίγουρα επειδή αν δεν σε αγγίξουν οι άνθρωποι, δεν έχεις κανένα λόγο για να γράψεις. Με απασχόλησαν πάρα πολύ ως προσωπικότητες και ήταν αναπόφευκτο να μην αποτυπωθούν όλα αυτά στο χαρτί.  Όμως το κεφάλαιο της ποίησης για τους φυλακισμένους δεν έχει κλείσει γιατί ακόμη μου βγαίνουν στίχοι για εκείνους…

Ερ. Μίλησες για την τέταρτη ποιητική σου συλλογή. Η τρίτη ποια θα είναι;

Απ. Η τρίτη ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει πιθανότατα τον άλλο μήνα. Δεν θα πω περισσότερα προς το παρόν.

Ερ. Πες μας σχετικά με τον Έπαινο Πρωτότυπου Ποιήματος από την Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Απ. Αυτός ο Πολιτιστικός Κοινωνικός Φορέας εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Οργάνωσε έναν παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό με θέμα « Ο κόσμος μας στην θεωρία του χρόνου- (παρελθόν-παρόν-μέλλον)». Όταν ο Πρόεδρος μου το ανακοίνωσε, ένιωσα πολύ μεγάλη τιμή να επιλεγεί το ποίημα μου με τίτλο «Στον επόμενο τόνο» ανάμεσα σε τόσες άλλες συμμετοχές και μάλιστα να συμπεριληφθεί και στο Ανθολόγιο του φορέα. Είμαι προσκαλεσμένη  να μιλήσω τον Νοέμβρη στο Παγκόσμιο Συνέδριο τους στην Θεσσαλονίκη.