ΚοινωνίαΑρχείο

Κάθε χρόνο μια απ’ τα ίδια στο Λύκειο Ερμιόνης

Όπως συνέβη πέρσι, έτσι και φέτος οι μαθητές του Λυκείου Ερμιόνης ψάχνουν για καθηγητές και κατέφυγαν πάλι στη λύση της κατάληψης, με τους αρμοδίους (με άλλη κυβέρνηση αυτή τη φορά) να τους δίνουν πάλι περίπου την ίδια απάντηση! Ότι δηλαδή διορίστηκαν καθηγητές αλλά δεν πήγαν να δουλέψουν…

Το θέμα μάλιστα πήρε και πολιτικές διαστάσεις με τον βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό να καταθέτει ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με θέμα την ανάγκη άμεσης κάλυψης του κενού στη διδασκαλία Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον στο ΓΕΛ Ερμιόνης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το ΓΕΛ Ερμιόνης τελεί υπό κατάληψη από τις 21 Οκτωβρίου καθώς, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, ακόμη δεν έχει καλυφθεί το κενό στη διδασκαλία του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον που αποτελεί πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, απαραίτητο για όλες τις τάξεις, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πάνω από 55 ώρες του μαθήματος.

Επισημαίνεται ότι προβλήματα κενών θέσης καθηγητή είχαν παρουσιαστεί και πέρσι στο ΓΕΛ Ερμιόνης με αποτέλεσμα και πάλι οι μαθητές να είχαν προχωρήσει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε κατάληψη.
Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται η Υπουργός:

1. Με ποιες άμεσες κινήσεις θα καλυφθεί το κενό στη διδασκαλία του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον στο ΓΕΛ Ερμιόνης.

2. Με ποιες ενέργειες θα διασφαλιστεί ότι τα προβλήματα αυτά δεν θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, όπως το οφείλουμε στους μαθητές».

Τι λέει ο δήμαρχος

Στο πλευρό των μαθητών τάσσεται ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος σημειώνοντας: 

«Η κατάληψη στο Γενικό Λύκειο Ερμιόνης δημιουργεί για ακόμη μία φορά προβληματισμό τόσο για την λειτουργικότητα του κρατικού μηχανισμού όσο και για τις προτεραιότητες του. Οι μαθητές αντιδρούν στην έλλειψη καθηγητή σε βασικό αλλά και πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.

Ως Δημοτική Αρχή οφείλουμε να είμαστε και είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους.

Με την ανακοίνωση της κατάληψης, δύο αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος της επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας μετέβησαν στην σχολική μονάδα και συνομιλώντας με τους μαθητές, τους μετέφεραν την αμέριστη στήριξη της Δημοτικής Αρχής και τους διαβεβαίωσαν για τις άμεσες ενέργειές της.

Ακόμα, τους έκαναν γνωστό πως ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, με έγγραφά του στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 και στις 2 Οκτωβρίου 2019, ζήτησε από τους συλλόγους καθηγητών αλλά και από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ενημέρωση σχετικά με την έλλειψη καθηγητών και τα κενά διδακτικών ωρών στις σχολικές μονάδες της Ερμιονίδας.

Απευθυνόμενοι προς όλους τους αρμοδίους και εμπλεκόμενους φορείς, ζητάμε σε όλους τους τόνους, την άμεση επίλυση και αυτού του προβλήματος διότι οι μαθητές της Ερμιονίδας και γενικότερα όλης της επαρχίας θα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με τους μαθητές των αστικών κέντρων.

Είμαστε στο πλευρό και στηρίζουμε το μέλλον του μέλλοντος».

Κατά της κατάληψης η ΔΔΕ Αργολίδας

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας:

«Με αιτία παθογένειες του παρελθόντος και αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος πρόσληψης και ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιτύχει την σταδιακή εξάλειψή τους, τα ΓΕ.Λ Ερμιόνης τελεί υπό κατάληψη, με επιχείρημα την έλλειψη 13 ωρών, δύο εκπαιδευτικών που διορίστηκαν και δεν ανέλαβαν υπηρεσία, συντελώντας έτσι στην απώλεια πολύ περισσότερων διδακτικών ωρών. 

Δεν είναι δυνατόν με καταλήψεις να χάνονται πολύτιμες, πολλαπλάσιες διδακτικές ώρες και να ασκείται κριτική αχρεωστήτως, στο όνομα της όποιας αγωνιστικότητας, όταν επιδεικνύεται η εγρήγορση και η δέουσα ευαισθησία των Υπευθύνων. 

Σε περίοδο που το Υπουργείο Παιδείας, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, έχει εξαγγείλει και προβαίνει στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, διασφαλίζοντας παράλληλα και την υποχρεωτικότητα της ανάληψης υπηρεσίας, είναι απορίας άξιου, αγνοώντας τα κενά που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και με μη σύννομες ενέργειες, να παραμένουν κλειστά σχολεία. 

Επειδή επίκεινται άμεσα διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το Υπουργεία Παιδείας, ουδείς δύναται να αιτιολογήσει την κάλυψη των κενών, ως αποτέλεσμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, σε συνεργασία και με την καθοδήγηση του Υπουργείου Παιδείας, που έχει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία να θεραπεύσει αδυναμίες ταυ παρελθόντος, επιλύουν καθημερινά τα προβλήματα. 

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερώνεται αντικειμενικά και υπεύθυνα για την πορεία και την εξέλιξη των διαδικασιών, από την Υπηρεσία μας».