ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο Ύμνος του Γυμνασίου

Ποιος είπε ότι η πολιτική αντιπαράθεση στο Ναύπλιον δεν γινόταν και με κάποιο …τακτ. Όταν η Κυβέρνηση Βενιζέλου 1928-1932 απεφάσισε την ίδρυση νέου διδακτηρίου για το Πρώτον εν Ελλάδι Γυμνάσιον (εκεί που στεγάζεται τώρα το σχολείο μου, το 1ο Λύκειο), η άλλη παράταξη απάντησε συνθέτοντας έναν ύμνο. Στιχουργός ένας εκ των επιφανεστέρων πολιτικών της Δεξιάς, ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης (Πρόεδρος της Βουλής του 1946…).

Ποιος το μελοποίησε δεν γνωρίζω, αλλά το έπαιζε η μεγάλη μαθητική μπάντα (έχω δει φωτογραφίες της) που λειτουργούσε τότε (πριν φτιαχτεί η Δημοτική Φιλαρμονική από τον αείμνηστο Β.Χαραμή). Πρώτος και τελευταίος στίχος «από του Όθωνα το χέρι», για να δείξουμε ότι έχουμε Γυμνάσιο χάρη σε έναν Βασιλιά και όχι σε μια χρεωκοπημένη Δημοκρατία.

Βέβαια η αντίπαλη παράταξη διέδιδε ότι ο ίδιος ο Αρχηγός της (ο Ελευθέριος Βενιζέλος) είχε κάτσει στα θρανία του και ότι τάχα το είχε πει ο ίδιος όταν επισκέφθηκε την πόλη μας στις γιορτές της «εκατονταετηρίδος». Μάλλον πρόκειται για αστικό μύθο… Ναι μεν η οικογένεια Βενιζέλου στη διάρκεια μιας επανάστασης στην Κρήτη κατέφυγε στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά όλοι οι βιογράφοι του αναφέρουν πως πήγε στην Ερμούπολη και όχι στο Ναύπλιον.

Την Παρασκευή το βράδυ διοργανώνουμε (το 1ο Λύκειο) μια εκδήλωση για την συμπλήρωση των 85 χρόνων από το κτίσιμο του κτηρίου που στεγαζόμαστε. Όλοι σας είστε προσκεκλημένοι… (πλην άλλων θα μιλήσω και εγώ).

Ο Ύμνος του Γυμνασίου

Παραθέτω τους στίχους του «Ύμνου του Γυμνασίου», του Πραξιτέλη Μουτζουρίδη

Από του Όθωνα το χέρι
Δίπλα του Παλαμηδιού
με της Λευτεριάς τ’ αγέρι
Γίνηκες ναός του νου.
Τα λιθάρια καπνισμένα
Από φλόγες και φωτιές
Κανονιών του εικοσιένα
Σούχουν χτίσει τις γωνιές
Στων γιγάντων μας τη γέννα
Μες τ’ Ανάπλι το τρανό
Στη σπορά του εικοσιένα
Πρώτο υψώθηκες σχολειό.
Στης αμορφωσιάς το ρεύμα
Στων Ηρώων τη γενιά
Γίνηκες Ναός στο Πνεύμα
Και Βωμός στη Λευτεριά.
Κι από μέσα σου βγαλμένο
Πνεύμα νεοελληνικό
Τρέχει τώρα μορφωμένο
Στης φυλής μας το σκοπό.
Από του Όθωνα το χέρι
Δίπλα του Παλαμηδιού
Με της Λευτεριάς τ’ αγέρι
Γίνηκες Ναός του Νου.

 

ΥΓ: Η παραπάνω φωτό από το city of Nafplio.

Τόλης Κοΐνης