ΟικονομίαΑρχείο

Θα ζωντανέψει η οικοδομή στο Ναύπλιο;

Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες αλλά και για τις παλιές που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σε δείπνο που διοργάνωσε το περιοδικό Economist.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

Αυτό σημείνει ότι από δω και στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής.

Δηλαδή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή, με την απαλλαγή για κάθε ενδιαφερόμενο να γίνεται με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Σε τουριστικές περιοχές όπως το Ναύπλιο αυτή η ρύθμιση θα μπορούσε να αποτελέσει ανάσα και να ζωντανέψει την οικοδομή που ήδη δείχνει να κινείται ζωηρά το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως στην Παλιά Πόλη. Δεδομένης της έλλειψης ακινήτων και των υψηλών ενοικίων που υπάρχουν στη πόλη, μια αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να τονώσει την αγορά στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ακούστε παρακάτω τι είπε ο πρωθυπουργός στο Economist: