ΠολιτισμόςΑρχείο

Αξέχαστες μνήμες με τον σπουδαίο Γιάννη Σπανό στο Άργος

Θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω στο 2006 που με μια ευλογημένη πραγματικά φουρνιά μαθητών κάνουμε ένα τρελό όνειρο. Να διοργανώσουμε μια συναυλία αφιέρωμα σε έναν συνθέτη – καλλιτέχνη.

Πέφτουν πολλά ονόματα στο τραπέζι, γίνονται προσπάθειες να έρθουμε σε επαφή μαζί τους αλλά συναντούμε παντού έναν δισταγμό. Πως ένα άσημο Τεχνικό σχολείο της περιφέρειας μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας εκδήλωσης; Είναι αλήθεια πως δεν είχαμε εμπειρία αλλά οι μαθητές επέμεναν.

Γιάννης Σπανός συναυλία Άργος

Γιάννης Σπανός συναυλία Άργος

Σκέφτηκα δειλά τον πατριώτη μου, τον Γιάννη Σπανό, που ήταν και γείτονας μου στο Κιάτο να του ζητήσω να κάνει το όνειρο μας πραγματικότητα.

Ήξερα πως ειδικά εκείνη την περίοδο οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν άφηναν και πολλά περιθώρια να ελπίζουμε, αλλά έπρεπε να προσπαθήσουμε…

Γιάννης Σπανός συναυλία Άργος

Γιάννης Σπανός συναυλία Άργος

Τον βρίσκω στο Κιάτο. Δειλά εγώ …«Κύριε Γιάννη οι μαθητές μου θέλουν να διοργανώσουν μια εκδήλωση – αφιέρωμα για εσάς. Αν θέλετε και σας είναι εύκολο, να μας τιμήσετε με τον ερχομό σας στο Άργος;» Και μου απαντά ο Γιάννης: «Αν θέλεις να μιλήσουμε …κόψε το κύριε και τον πληθυντικό». Και συνεχίζει… «Φυσικά θα έρθω και θα έχω μαζί μου την Πένυ Ξενάκη και τον …δικό σας τον Άγγελο Παπανδριανό». Και συμπλήρωσε … «Μην έχεις άγχος …όλα θα πάνε καλά!!» Τρελλάθηκα… Πρέπει να έγινα ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο εκείνη τη στιγμή. Φανταστείτε τι έγινε όταν το ανακοινώσαμε στους μαθητές με τον Ηλία Τσίγκα και Κώστα Δέδε.

Θλίψη για τον θάνατο του Κορίνθιου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού

Αμέσως άρχισε η δουλειά και τον Φεβρουάριο έφτασε η μεγάλη ημέρα. Ζήσαμε μια ξεχωριστή βραδιά – συναυλία στο Μπουσουλοπούλειο θέατρο Άργους, όπου τιμήθηκε ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Σπανός για την προσφορά του στο Ελληνικό τραγούδι. Μαζί του η Πένυ Ξενάκη και ο Άγγελος Παπανδριανός.

Γιάννης Σπανός συναυλία Άργος

Γιάννης Σπανός συναυλία Άργος

Πριν την συναυλία προβλήθηκε η ταινία των μαθητών του Ηλεκτρονικού τομέα: Η ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία ….110 χρόνια.

Το 2011 νέα συναυλία Αφιέρωμα στην Καίτη Χωματά και μαζί Πένυ Ξενάκη, Μιχάλης Βιολάρης, Ανδριάνα Κόλλια και ο αξέχαστος Κώστας Κωτούλας. Και τέλος στο 2ο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων στο Ναύπλιο που συμμετείχε και το σχολείο μας πριν έναν περίπου χρόνο.

Γιάννης Σπανός συναυλία Άργος

Αξέχαστες οι βραδιές στα ταβερνάκια της περιοχής, με το αστείρευτο γέλιο του, τις πλάκες του και τα …γαλλικά του. Ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό του και η μόνη του έννοια να μη στενοχωριέται κανείς.

Πάντα είχε έναν καλό λόγο για όλους. Δεν ξεχνώ στις δοκιμές του ήχου που έπαιζε με τους μαθητές, τους πείραζε και γελούσαν αγκαλιασμένοι.

Videos από την πρώτη συναυλία στο Μπουσουλοπούλειο:

Ο Γιάννης δεν έμεινε εκεί. Μας άνοιξε τους δρόμους να έρθουμε σε επαφή και με άλλους καλλιτέχνες που επίσης τιμήσαμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.

Όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα χάρη στο Γιάννη Σπανό, το Γιάννη μας. Καλό ταξίδι Γιάννη μας. Σε ευχαριστούμε για όλα. Σε ευχαριστούμε για το όνειρο που μας έκανες πραγματικότητα. Να μας προσέχεις και από εκεί ψηλά. Το έχουμε ανάγκη!!

Γιάννης Σπανός συναυλία Άργος

Νίκος Πιστεύος – ΕΠΑΛ ΆΡΓΟΥΣ