ΠολιτισμόςΑρχείο

Η Νύχτα των Κρυστάλλων

Αν είναι αδύναμη από πλευράς επιχειρημάτων η άποψή σου, εξόντωσε τις ισχυρότερες ώστε να παραμείνει μια, η δικιά σου! Παράλληλα φτιάχνεις κι έναν εχθρό, για να συσπειρώσεις όλους μπρος από έναν «κοινό κίνδυνο»

Με το σκεπτικό αυτό οι Ναζι ελπίζοντας ότι εξαφανίζοντας όλες τις άλλες απόψεις ξεκίνησαν σαν σήμερα το βράδυ το 1938 ένα μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας («Νύχτα των Κρυστάλλων » “Die Kristallnacht”).

Νύχτα Κρυστάλλων

Γύρω στους εκατό Εβραίους έχασαν τη ζωή τους, 26.000 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 200 συναγωγές πυρπολήθηκαν και 7.000 εβραϊκά καταστήματα λεηλατήθηκαν. Ήταν η πρώτη συντονισμένη επίθεση εναντίον των Εβραίων, για την οποία οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δώσει την εντολή. Ήταν μόνον ο πρόδρομος αυτού που επρόκειτο να συμβεί. Ωστόσο και μόνον τα γεγονότα της νύχτας αυτής έδωσαν τέτοιο χαστούκι στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, που θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν αυτή την ημερομηνία ξανά και ξανά.

Ναζί

Είχε προηγηθεί το κάψιμο των βιβλίων στις 10. Μαΐου του 1933 όλων εκείνων των τάσεων και συγγραφέων που οι Ναζί θεωρούσαν επικίνδυνες για την επικράτησή τους. Πρώτα επικρατείς στο μυαλό και μετά στο σώμα!

Καύση Βιβλίων Βερολίνο
Δυστυχώς η υπόλοιπη Ευρώπη με την σιωπή της γινόταν για μια ακόμα φορά των αγριοτήτων που ακολούθησαν.

Καύση βιβλίων

Όπως είχε πει  ο Χάινριχ Χάινε: “Εκεί όπου κανείς καίει βιβλία ,εκεί στο τέλος καίει κι ανθρώπους»

Χάινριχ Χάινε