ΚοινωνίαΑρχείο

Έρχονται κι’ άλλοι – Ποιά ξενοδοχεία της Αργολίδας θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες;

Συναγερμός έχει ξεσπάσει σε κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού, με τους αρμοδίους να εστιάζουν αφενός στην αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ενδοχώρα, αφετέρου στην προσωρινή φιλοξενία των αιτούντων άσυλο.

Για όσους έχουν χαρακτηριστεί ως πρόσφυγες σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή και ο δεύτερος διαγωνισμός για την ενοικίαση ξενοδοχείων, ο οποίος έχει προκηρυχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Ηδη αυτή την στιγμή φιλοξενούνται 5.551 άτομα σε 44 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα μέσω προγράμματος του ΔΟΜ. Από αυτά, τα 25 λειτούργησαν ή επαναλειτούργησαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι φιλοξενούμενοι είναι κυρίως οικογένειες με παιδιά, μάλιστα 700 εξ αυτών είναι μικρά έως 3 ετών.

Έως το τέλος Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα έχουν μεταφερθεί ακόμα 4.000 άτομα τα οποία θα στεγαστούν σε ξενοδοχεία. Στην Αργολίδα αυτή την στιγμή φιλοξενούνται περί τους 500 πρόσφυγες σε ξενοδοχεία του Πορτοχελίου και του Λυγουριού, με την Ερμιονίδα να έχει τη μερίδα του λέοντος με περίπου 450. Ακόμα δεν έχει γνωστό ποιά ξενοδοχεία του νομού έχουν λάβει μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Πληροφορίες μας κάνουν λόγο για ένα ξενοδοχείο στην Κάντια που πιθανότητα δεν θα είναι το μόνο. Άγνωστος παραμένει και ο συνολικός αριθμός που σύντομα θα φιλοξενείται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αργολίδας, που δεν αποκλέιεται να ξεπεράσει και τους 1000, αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που ήδη βρίσκονται εδώ. 

Το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες είναι τεταμένο καθώς σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από ομάδες πολιτών που έφτασαν μέχρι να απειλήσουν τους νεοφερμένους, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός του ότι σύντομα θα ανακοινωθεί σε ποιές πόλεις θα δημιουργηθούν νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, με το Ναύπλιο να φέρεται μέσα στις πιθανές υποψηφιότητες.