ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Θα πάει κόντρα σε Καμπόσο, ο Κωστούρος για την προεδρία στην ΠΕΔ Πελοποννήσου;

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, με την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων να λήγει την Κυριακή.

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 9.30 το πρωί, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης. Στη διαδικασία περιλαμβάνεται και η εκλογή του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, καθώς και η εκλογή εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ.

Ο νυν πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του στο κορυφαίο όργανο, χωρίς να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους αντίπαλους του. 

Ο κος Καμπόσος έχει αναλώσει μεγάλο μέρος του χρόνου του το τελευταίο διάστημα στην προετοιμασία του για τις εκλογές αυτές, αφού τον ενδιαφέρει να έχει ξανά την προεδρία. Μάλιστα ενόψει των εκλογών αυτών έχει κρατήσει εξαιρετικά χαμηλούς τόνους σε θέματα που μπορεί να προκαλέσουν εσωκομματικές αντιδράσεις. Και αυτό, επειδή αναμένεται να στηριχτεί από τους αυτοδιοικητικούς της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι με τα δεδομένα που υπάρχουν έχουν την πλειοψηφία των εδρών.

Άγνωστο είναι τι θα πράξει τελικά ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, το όνομα του οποίου ακούστηκε έντονα προ δεκαημέρου, ως κύριου αντιπάλου του νυν προέδρου και εκ νέου υποψήφιου για την ίδια θέση Δημήτρη Καμπόσου. Μάλιστα πληροφορίες έλεγαν ότι ο κος Κωστούρος αν θα είναι τελικά υποψήφιος, φέρεται να θα έχει και τη στήριξη του Πέτρου Τατούλη και του Τάσου Χειβιδόπουλου. Τις τελευταίες ημέρες πάντως αυτό το σενάριο δεν ακούγεται πια, οπότε αναμένεται η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων το βράδυ της Κυριακής για να φανεί αν τελικά θα είναι αντίπαλοι ο Καμπόσος με το Κωστούρο. Πάντως ο anagnostis.org προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό.

Τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο το ΚΙΝΑΛ τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά σχετικά με τις υποψηφιότητες.

Στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο κος Κωστούρος, απελευθερώνεται ο δημοτικός σύμβουλος Άργους Τάσος Χειβιδόπουλος που σκέφτεται την περίπτωση να είναι υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, μαζί με τα ονόματα του δημάρχου Επιδαύρου Τάσου Χρόνη, των δημοτικών συμβούλων Τρίπολης Δημήτρη Βόσνου και Καλαμάτας Γιάννη Χριστόπουλου και άλλων.

Τι είναι η ΠΕΔ Πελοποννήσου

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και εδρεύει, στην Τρίπολη, την έδρα της Περιφερείας Πελοποννήσου. Οι υπηρεσίες της στεγάζονται σε ιδιόκτητους χώρους, στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ 18 & Κων/νου Παλαιολόγου, στον 2ο όροφο.

Η ΠΕΔ Πελοποννήσου σύμφωνα με το Ν. 3852/10  και με το Π.Δ. 75/2011 διαδέχτηκε τις πέντε (5) πρώην Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Η σύσταση, η οργάνωση, τα όργανα διοίκησης και γενικότερα η λειτουργία της ΠΕΔ προκύπτουν από το άρθρο 282 του Ν. 1832/2010 και το Π.Δ. 75/2011, όπως έχουν τροποποιηθεί και σήμερα ισχύουν.

Η ΠΕΔ Πελοποννήσου είναι το θεσμικό όργανο συλλογικής έκφρασης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει ως βασικό σκοπό την εκπροσώπηση και οργανωμένη συνεργασία μεταξύ των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι σκοποί  της ΠΕΔ προκύπτουν και  από το άρθρο 1 του Π.Δ. 75/2011 και είναι:

α) Η συνεργασία των Δήμων μελών τους.

β) Η  προαγωγή του θεσμού του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.

γ) Η έρευνα και μελέτη ζητημάτων σχετικών με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική ανάπτυξη.

δ) Η συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών επί γενικών και ειδικών ζητημάτων, σχετικών με την αποστολή και το έργο των δήμων.

ε) Η συστηματική ενημέρωση και επιμόρφωση του προσωπικού και των μελών, των οργάνων των δήμων.

στ) Η συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και άλλους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη του θεσμού της αυτοδιοίκησης και την προώθηση των ζητημάτων που τους αφορούν.

η) Η συνεργασία με όργανα και φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και χωρών.

θ) Η συνεργασία με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκέντρωσης και ανάπτυξης.

ι) Η συμμετοχή της στα πάσης φύσεως όργανα και φορείς με εκπροσώπους της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

ια) Ο προγραμματισμός, υποστήριξη και συντονισμός δράσεων για την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου του προσωπικού των δήμων και των μελών των αιρετών οργάνων καθώς και για την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιακών μονάδων.

ιβ) Η ενίσχυση και υποστήριξη των πρωτοβουλιών που ενδυναμώνουν την αποκέντρωση, και την τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

ιγ) Η ανάληψη δράσεων και ενεργειών για τη βελτίωση της ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.