ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Σώστε εσείς το χρεοκοπημένο Γηροκομείο – Κίνηση ματ Κωστούρου στην αντιπολίτευση

Σε μια έξυπνη και μη αναμενόμενη κίνηση, προχώρησε ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος προτείνοντας στην αντιπολίτευση τα ηνία του χρεοκοπημένου Γηροκομείου Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος πρότεινε για πρόεδρο του ιδρύματος Μαρίας Ράδου τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά.

Για γραμματέα πρότεινε τον Κώστα Καράπαυλο και για ταμία τον Μάνο Περράκη, οι οποίοι μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Αναστάσιο Ζαφείρη και Νάντια Αναστασίου, καθώς και τους Θύμιο Αραμπό και Αδαμαντία Κάλτσα ως εκπροσώπους των εργαζομένων, θα απαρτίζουν το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Δημήτρης Κωστούρος με μια κίνηση ματ βγαίνει πολιτικά κερδισμένος ότι και αν συμβεί:

Αν πετύχουν θα επωφεληθεί η δημοτική αρχή με την επίλυση επί των ημερών της ενός τεράστιου προβλήματος, που παραμένει άλυτο – εδώ και δεκαετίες – και μάλιστα σε έναν τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Ναυπλιώτες.

Αν αποτύχουν, ο δήμαρχος πολιτικά καθαρίζει με μιας την αντιπολίτευση, αφού θα την χαρακτηρίσει ανίκανη.

Εντύπωση προκαλεί η αποδοχή Περράκη στην θέση του ταμία, ίσως το πιο σημαντικό πόστο στο νέο Δ.Σ. λόγω των υπέρογκων χρεών του ιδρύματος.

Βέβαια, ακόμα δεν είναι γνωστό, αν αποδέχονται την πρόταση οι Αναγνωσταράς και Καράπαυλος, καθώς για προσωπικούς λόγους δεν ήταν παρόντες στην συνεδρίαση.

Τα κέρδη Κωστούρου

Αν μπουν στη ζυγαριά τα κέρδη της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης από αυτή την κίνηση, κερδισμένος με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται από την εξέλιξη αυτή να είναι ο κος Κωστούρος.

Στόχος του δημάρχου είναι να κλείσουν τα στόματα Αναγνωσταρά και Καράπαυλου, εφόσον αυτοί αποδεχθούν την πρόταση, δεδομένου ότι του κάνουν τη ζωή δύσκολη, με τις επίμονες παρεμβάσεις τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Το ίδιο επιδιώκει και με την τοποθέτηση του Μάνου Περράκη στη θέση του ταμία, μιας και απ’ ότι είναι γνωστό μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα πολεμά τον δήμαρχο προσπαθώντας εδώ και χρόνια να αναδείξει θέματα που «ενοχλούν» τον κο Κωστούρο.

Στην περίπτωση που δεν αποδεχθούν τις θέσεις οι Αναγνωσταράς και Καράπαυλος, ο δήμαρχος πάλι κερδισμένος θα είναι, αφού θα μπορέσει να πει ότι μόνο να κάνουν αντιπολίτευση θέλουν και στα δύσκολα υποχωρούν.

Ο κ. Κωστούρος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου για ότι χρειαστεί στην υλοποίηση του δύσκολου έργου που θα κληθεί να αναλάβει. Βέβαια, ο ίδιος δεν θα συμμετέχει ως μέλος του ΔΣ, οπότε δεν έχει και την άμεση πολιτική ευθύνη (εκτός από αυτήν του δημάρχου), την οποία πλέον θα έχουν τα νέα μέλη και κυρίως ο πρώην δήμαρχος Π. Αναγνωσταράς και ο κος Κώστας Καράπαυλος.

 
Πως αντιδρά η αντιπολίτευση

Κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου σύμβουλος της παράταξης Αναγνωσταρά χαρακτήρισε πολύ τιμητική την πρόταση του Δημάρχου.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάπλι Εμπρός» Κώστας Καράπαυλος φαίνεται ότι θα αποδεχθεί την θέση, αφού πριν το δημοτικό συμβούλιο είχε δηλώσει: «Επιτέλους, απ΄ ότι φαίνεται, από σήμερα το βράδυ θα υπάρχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το Γηροκομείο της πόλης μας που είναι ακέφαλο εδώ και τρείς μήνες. Το θέμα είναι κοινωνικό και σοβαρό και πρέπει οι πάντες να ενσκήψουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις για παραταξιακές αντιπαραθέσεις. Θα πρότεινα Πρόεδρο τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο και μέλη τους κκ Αναγνωσταρά, Σαλεσιώτη, Γκόνη και τον κ. Μακρή που ήδη έχει ορίσει η Τοπική Κοινότητα. Δεν αφίσταμαι των υποχρεώσεών μου, μιας και έχω κάνει τόσο ντόρο, και αν επιθυμούν η παράταξη “Ανάπλι εμπρός!” μπορεί να προσφέρει από όποιο πόστο και αν της δώσουν».

Επίσης ο Μάνος Περράκης επιδίωκε την τοποθέτησή του. Είχε δηλώσει χθες:

«Στην προσπάθεια αυτή, όπως ήδη έχω πει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο στην τοποθέτηση μου για το Ίδρυμα, μπορώ να συμβάλω, διαθέτω χρόνο, αρκετή γνώση και εμπειρία και θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα, να βρεθώ μαζί με άξιους συμπολίτες, στη Διοίκηση του Ιδρύματος και στον αγώνα για τη σωτηρία του».

Τόσο ο κος Περράκης όσο και οι υπόλοιποι γνωρίζουν ότι το έργο της Διοίκησης που θα οριστεί, θα είναι ιδιαίτερα βαρύ και πολύ δύσκολο, τα χρέη περίπου στο 1.300.000 Ευρώ, είναι δυσβάσταχτα και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. 

Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι «από το 2013 μέχρι σήμερα το Γηροκομείο φορτώθηκε με χρέη 1.000.000 Ευρώ, εκτός από τους τρέχοντες λογαριασμούς: Ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές 2013-2019: 730.000 Ευρώ. Τέλη μισθωτών υπηρεσιών και φόροι περίπου 150.000 Ευρώ. Αμοιβές προσωπικού (από το 2015): 120.000 Ευρώ».