ΚοινωνίαΑρχείο

Smirting, η νέα μόδα έξω από τα μπαρ και τα καφέ του Ναυπλίου και του Άργους

Όσοι ταξιδεύουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, γνωρίζουν τι «παίζει» στα πηγαδάκια των καπνιστών που στήνονται στο κρύο, έξω από τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ.

Τη νέα μόδα έφερε και στην Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος, και αρχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία και στην επαρχία. Μπορεί να αδειάζουν τα καφέ και τα μπαρ του Ναυπλίου, με τις παρέες να σπάνε, αφού οι καπνιστές κάθε λίγο και λιγάκι βγαίνουν στο πεζοδρόμιο για το αγαπημένο τους τσιγάρο, όμως μην νομίζετε ότι κακοπερνάνε. Μάλλον εσείς που παραμένετε μέσα, βαριέστε…

Στο πεζοδρόμιο, έξω από το μπαρ, στο κρύο του χειμώνα δεν είναι μόνοι ή μόνες, όσοι βγαίνουν για μια τζούρα, αφού αντίστοιχα το ίδιο κάνουν και άλλοι καπνιστές. Η απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους ήταν αρχικά δυσάρεστη για τους καπνιστές, όμως γρήγορα βρήκαν το αντίδοτο, μια …ευχάριστη εναλλακτική.

Σάββατο βράδυ, λοιπόν, στα σοκάκια του Ναυπλίου, αλλά και στον πεζόδρομο του Άργους, κάτι συμβαίνει… Η νέα πραγματικότητα που «παίζει» έξω από τα άκαπνα μαγαζιά, ονομάζεται smirting και είναι ένας λόγος να μην καθίστε μόνοι στο σπίτι για να καπνίζετε ελεύθερα, αλλά να βγείτε παρά την απαγόρευση του καπνίσματος.

Η λέξη smirting είναι σύνθετη, από το smoking και το flirting. Δηλαδή, καπνίζω και φλερτάρω με τους διπλανούς μου. Μάλιστα, ο κοινωνιολόγος και σεξολόγος Pepper Schwartz θεωρεί ότι, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται μαζί με άλλους εξοστρακισμένοι σε μια αρνητική κατάσταση, η αυτοπεποίθησή τους τονώνεται περισσότερο από ό,τι σε φυσιολογικές συνθήκες και αυτό πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις…

Και φυσικά, οι δαιμόνιοι, ψαγμένοι και «προχωρημένοι» ιδιοκτήτες που παρακολουθούν τί συμβαίνει και έξω από το μαγαζί τους, σκέφτηκαν τρόπους για να μην μειώσουν το τζίρο τους. Έτσι πολλοί τοποθέτησαν ήδη στα πεζοδρόμια δίπλα ή απέναντι από τα καταστήματά τους, καλαίσθητα τασάκια – στήλες, ενώ τα γκαρσόνια περιφέρονται για να δεχθούν παραγγελίες. Φυσικά όσοι μπορούν επέκτειναν ακόμα περισσότερο τα αίθρια με ανεμοπροστασίες και σόμπες εξωτερικού χώρου, ώστε να μην μείνουν παραπονεμένοι, ούτε οι καπνιστές πελάτες τους, ούτε το ταμείο της επιχείρησης.

Σήμερα, λοιπόν που το φλερτ είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα, το smirting έρχεται να το αναβιώσει, με αφορμή το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Και πού ξέρετε… στο ξεροβόρι μπορεί να βρείτε τον καλό ή την καλή σας. Και αφήστε την υπόλοιπη παρέα μέσα στο μπαρ να βαριέται κι εσείς να περνάτε στο κρύο, μια υπέροχη βραδιά.

Για την ιστορία, το smirting εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 2003 και εξαπλώθηκε στην Ιρλανδία το 2004, όταν τέθηκε σε ισχύ επιθετική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, με τους ιδιοκτήτες των παμπ και των μικρών μπαρ να δημιουργούν τέτοιους χώρους για τους καπνιστές. Εκεί στο πολύ κρύο, με χαμηλά τα φώτα και χωρίς μουσική, οι καπνιστές έβγαιναν για «μια τζούρα» κι έμεναν τελικά έξω για 2-3 τσιγάρα, αφού είχαν πιάσει κουβέντα με τους υπόλοιπους καπνιστές και σε πολλές περιπτώσεις φλέρταραν. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 25% των ιρλανδικών ζευγαριών που είχαν ξεκινήσει μια σχέση κατά τη διάρκεια του 2007 ή του 2008 είχαν συναντήσει ενώ κάπνιζαν έξω.