ΠολιτισμόςΑρχείο

Το θησαυροφυλάκιο του Γιάννη Τσεκλένη στο Ναύπλιο

Θλίψη επικρατεί στον κόσμο της μόδας στο άκουσμα του θανάτου του Γιάννη Τσεκλένη, ενός από τους διασημότερους σχεδιαστές μόδας στην Ελλάδα που η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα τις δεκαετίες του 60′, του 70′ και του 80′ όπου κυρίως δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά.

Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» το οποίο εδρεύει στο Ναύπλιο, και έργα του έλαβαν μέρος σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και πέρσι στο Φουγάρο.

Η Πόπη Καλκούνου γράφει για την γνωριμία της μαζί του, τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις τους, και την σχέση του με το Ναύπλιο: 

«Ο ΓιαννηΤσεκλενης με τον θάνατό του σηματοδοτεί το τέλος μιας γενιάς δημιουργών της μόδας όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο.

Η Έλληνας δημιουργός πέραν της haute couture που με τα πολύχρωμα σχέδια του θα βάλει την δίκη του υπογραφή ,θα χαρίσει παράλληλα στην προσιτή για το ευρύ κοινό pret a porter και κατ´ επέκταση στην βιομηχανία της μόδας την υψηλή ραπτική.

Προσωπικά τον γνώρισα μέσα από το Πελοποννησιακο Λαογραφικό Ιδρυμα ως ενδιαφέροντα συζητητή με οξύ και , θα τολμούσα να πω, επιχειρηματικό πνεύμα. Ως δημιουργό τον ανακάλυψα και αγάπησα την δουλειά του σε εκείνο το μικρό και γεμάτο χρώματα και σχέδια, που χόρευαν πάνω στο πανί, μαγαζί της οδού Ερμού.

Η συλλογή του βρίσκεται σε αυτό το θησαυροφυλάκιο της πόλης μας, που λέγεται Πελοποννησιακό Λαογραφικό ´Ιδρυμα κι έτσι η μνήμη του μεγάλου δημιουργού θα είναι κοντά μας για να την απολαμβάνουμε και να υποκλινόμαστε σε αυτήν».