ΆρθροΑρχείο

Τρεις δεκαετίες αδράνειας στο Γηροκομείο Ναυπλίου

Πριν από τρεις ολόκληρες δεκαετίες έγινε  μια μεγάλη εορτή σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ναυπλίου. Τα εγκαίνια του Γηροκομείου Ναυπλίου και δεξίωση στο ξενοδοχείο αυτό. Πάνω από ένα εκατομμύριο δραχμές τα έξοδα τότε. Όλα τα πλήρωσε το Ίδρυμα. Πολύ μετά ο έλεγχος που έγινε ζητούσε εξηγήσεις το γιατί τα χρήματα αυτά τα πλήρωσε το Γηροκομείο και όχι ο Δήμος.

Κώστας Καράπαυλος   Άρθρο του Κώστα Καράπαυλου*

Για την ανέγερση του κτηρίου του Γηροκομείου στα τέλη της δεκαετίας του 80 γίνονται πρόχειροι ανά στάδιο εργασίας διαγωνισμοί. Κάτι αδιανόητο σήμερα.

Ένα μεγάλο μέρος του οικοπέδου του Γηροκομείου χαρίζεται στην εκκλησία και έτσι το Ίδρυμα χάνει το δικαίωμα να κτίσει επιπλέον τετραγωνικά, έστω με την μέθοδο της αντιπαροχής, για να έχει σήμερα στην κυριότητά της διαμερίσματα που θα της απέδιδαν όχι ευκαταφρόνητα έσοδα.

Εδώ και τριάντα έτη το Γηροκομείο λειτουργεί με μεγάλα μηνιαία ελλείμματα. Καμία απολύτως σκέψη να λυθεί με μόνιμο και οριστικό τρόπο αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Ένα μόνον γίνεται. Η μετάθεση των προβλημάτων στο μέλλον με την πώληση κατά καιρούς τμημάτων της τεράστιας ομολογουμένως περιουσίας του Ιδρύματος. Έτσι εξοφλούνται περασμένες οφειλές. Αλλά τα ελλείμματα παραμένουν και κάποια στιγμή η περιουσία εξαντλείται.
1.500.000 ευρώ πωλήθηκε το έτος 2005 ένα σημαντικότατης αξίας ακίνητο του Ιδρύματος στο Ψυχικό και ξεπληρώθηκαν όλες οι προηγούμενες οφειλές και αγοράσθηκαν δύο μικρά διαμερίσματα στο Ναύπλιο. Και τώρα μετά από χρόνια τα διαμερίσματα αυτά έχουν κατασχεθεί από τον ΕΦΚΑ, στον οποίο οφείλουμε πλέον πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, αφού δεν πληρώνουμε.

Αλλά διαθέτουμε δύο ακίνητα στην Αθήνα τα οποία εμφανίζονται κενά και ουδέν αποδίδουν στο Ίδρυμα από το έτος 1998, μέχρι σήμερα!!!!

Και δεν ασκούμε έφεση κατά δικαστικής απόφασης παρότι αυτή είναι καταφανώς εσφαλμένη. Και τώρα με την απόφαση αυτή έχει δεσμευθεί και άλλο ακίνητο του ιδρύματος.

Και αργότερα πουλήθηκε στο ΚΤΕΛ Αργολίδας το σημαντικό ακίνητο όπως μπαίνουμε στο Άργος από Ναύπλιο. Και πληρώθηκαν οι μέχρι τότε μισθοί των εργαζομένων. Η εύκολη λύση. Μετάθεση και πάλι του χρόνου θανάτου του Ιδρύματος. Αλλά ήδη και πάλι οφείλουμε μισθούς και εισφορές και ΔΕΗ και φόρους.

Το Ιούνιο του έτους 2018 λαμβάνεται απόφαση από το Δ.Σ. του Γηροκομείου να εκχωρήσουν το Γηροκομείο στον Δήμο. Σήκωσαν τότε κυριολεκτικά ψηλά τα χέρια. Αντελήφθησαν ότι το τέλος έρχεται. Όμως ουδέν και πάλι γίνεται. Όλοι αδιαφορούν και τα χρέη συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου συνεδριάζει δύο όλες και όλες φορές το έτος 2019, μέχρι που ανέλαβε το νέο Δ.Σ. 

Το θέμα του Γηροκομείου το σηκώνουμε πολύ εμείς στο «Ανάπλι εμπρός»! Η κοινωνία αρχίζει να ρωτά και να προβληματίζεται έντονα.
Νέο Δ.Σ. στο Γηροκομείο δεν ορίζεται με την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής. Το Γηροκομείο μένει ακέφαλο!!!!

Οι κραυγές απόγνωσης της κοινωνίας όλης πλέον πολλαπλασιάζονται και έτσι φτάνουμε στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 στη συγκρότηση νέου Δ.Σ. με συμμετοχή του κ. Κατερινάκου, του κ. Περράκη και εμού. Και εύγε και στον κ. Ζέρβα που ανέλαβε την ηλεκτρική θέση του Προέδρου.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με την αρωγή όλων των μελών του ανασκουμπώνεται.

Ο χρόνος ζωής του Γηροκομείου τελειώνει και πλέον κάτι πρέπει άμεσα να γίνει.
Συνεδριάσαμε ήδη μέσα σε ένα μήνα τρεις φορές για την εξεύρεση νόμιμων λύσεων χρηματοδότησης του Ιδρύματος από τον Δήμο. Και δύο φορές ήταν παρών για πρώτη φορά ο κ. Δήμαρχος.

Παρουσιάσαμε τις λύσεις.

Και ήδη αποφασίσθηκε να προχωρήσουμε σε Προγραμματική σύμβαση με τον ΔΟΚΟΙΠΑΝ, για την χρηματοδότηση.
Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα η Προγραμματική σύμβαση είναι έτοιμη. Χωρίς προσφυγή σε εταιρίες συμβούλων. Κάποιοι εργάσθηκαν δωρεάν για αυτό.

Τώρα άμεσα πρέπει να την δουν οι αρμόδιοι και να κάνουν τις όποιες παρατηρήσεις. Και μετάβαση γρήγορα στην Πάτρα, στην Επιτροπή των Κληροδοτημάτων για να πάρουμε το πράσινο φως.

Το ερώτημα που απομένει είναι το εάν πράγματι υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει αυτό που επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες έλεγαν ότι δεν γίνεται. 

Αλλά και άλλες λύσεις χρηματοδότησης υπάρχουν και τις προτείναμε. Ας μείνει από τον Μαραθώνιο σε ένα μήνα ένα σημαντικό ποσό για να δοθεί στο Γηροκομείο. Γίνεται αυτό εάν θέλουν. Και μέσω πολιτιστικών σωματείων μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση. Και έμμεσα μέσω χρηματοδότησης απόρων τροφίμων μπορεί να εισπράξει χρήματα το Γηροκομείο.

Και τρέχουμε να βρούμε και μεγάλους δωρητές για βασικά πράγματα που χρειάζεται το κτήριο του Γηροκομείου.

Η δουλειά μας δεν τελειώνει εδώ.

Πρέπει να δούμε όλο τον κατάλογο των ακινήτων και το πως αυτά θα αξιοποιηθούν καλύτερα. Και τα ακίνητα στην Αθήνα πρέπει να δούμε το γιατί και το πως από το 1998…

Και τα κριτήρια πληρωμής τροφείων πρέπει να καθορίσουμε. Διότι πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες ότι τέτοια αντικειμενικά κριτήρια μέχρι τώρα δεν έχουν καθορισθεί.

Και για τα παλαιά χρέη πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Διότι είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Ιδρύματος από τον ΕΦΚΑ. Και αντιλαμβάνεσθε ότι με δεσμευμένους λογαριασμούς και την πληρωμή με μετρητά εν έτει 2020, όλα είναι λίαν προβληματικά.

Τελειώνω με το εξής: Ας μην νομίζουν ότι κάποιοι θα σιωπούν και θα ομιλούν μόνον πίσω από κλειστές πόρτες, επειδή ορίσθηκαν μέλη του

Συμβουλίου. Είναι τώρα διπλή η υποχρέωσή μας να ομιλούμε.

Όλα στο φως αφού με όρισαν μέλος του Δ.Σ. Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει.

*Ο Κώστας Καράπαυλος είναι δικηγόρος, γραμματέας ΔΣ Γηροκομείου Ναυπλίου

ΕΝΤΥΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ