ΕλλάδαΑρχείο

Έπεσε το φράγμα του 1% στο ελληνικό ομόλογο

Μια ιστορική μέρα για την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν η χθεσινή αφού έσπασε το φράγμα του 1% και κινήθηκε σε επιτόκιο κάτω της μονάδας. Η κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη δεδομένου ότι οι Χειμερινές Προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι θα περιλαμβάνουν μια βελτιωμένη αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στη χώρα μας. 

Οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν αναθεωρημένο προς τα πάνω το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι την περασμένη Παρασκευή από την Αθήνα. Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι προβλέψεις θα κινούνται κοντά στις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου 2,2% πέρυσι και θα επιτύχει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% φέτος και το 2021

Εφόσον αυτό συμβεί θα καταγραφεί μια σημαντική ανοδική αναθεώρηση  σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,8% το 2019 και προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% το 2020 και 2% το 2021.

Θυμίζουμε ότι η επίτευξη ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις των θεσμών αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το δεύτερο βασικό επιχείρημα είναι η κάθετη πτώση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική, καθώς για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου έπεσε κάτω από το φράγμα του 1% και διαμορφώθηκε στο 0,942%, ενώ και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου περιορίστηκε για πρώτη φορά κάτω από το 0,3%, στο 0,295%.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε: «Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.»