ΚοινωνίαΑρχείο

Πρόσφυγες στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη

Οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που καταλύουν σε ξενοδοχείο στη Σπάρτη επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς. Η πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή ανήκει στο Ινστιτούτο Σπάρτης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τοπικό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. 

Ενήλικες και παιδιά συνοδεύτηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου τους παρασχέθηκε δωρεάν είσοδος και ξενάγηση. Ο αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Γιαξόγλου ανέλαβε να τους δείξει όλα τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου που παρουσιάζουν την ιστορία της ελαιοκομίας στη Λακωνία αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. 

Στο τέλος της ξενάγησης δωρίστηκε στους πρόσφυγες από ένα αναμνηστικό μπουκάλι με ελαιόλαδο, ευγενική χορηγία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας. 

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο τύπου «με αυτό τον τρόπο προσπαθήσαμε να τους μεταφέρουμε την αξία που έχει το δέντρο της ελιάς στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην οικονομία και, εν γένει, στην ιδιοσυγκρασία των Σπαρτιατών και των Λακώνων καθ’ όλη τη μακραίωνη παρουσία του στον λακωνικό χώρο. Πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις προσωπικές τους εμπειρίες από την παραγωγή και τη χρήση της ελιάς στις χώρες προέλευσής τους, ενώ διαφάνηκε η εκτίμησή τους για την ποιότητα των προϊόντων μας».