ΕλλάδαΑρχείο

Στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής τα smartphone

Σε μια smart κίνηση προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σκοπεύει να αξιοποιήσει την τεχνολογία των smartphones και των QRCodes στην πατάξη της φοροδιαφυγής. Με ποιό τρόπο; Μα με μία ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία θα διατίθεται μέσω Google Play και θα επιτρέπει στον πελάτη-χρήστη να ελέγχει την εγκυρότητα των αποδείξεων μέσω του QR Code, που θα φέρουν τυπωμένο, να καταγγέλλει και να κερδίζει δώρα!

Μ’ αυτή την ιδιότυπη “έμπνευση” η ΑΑΔΕ επιχειρεί να μετατρέψει σε φοροελεγκτές χιλιάδες καταναλωτές, αφού θα τους βάζει στον πειρασμό να ελέγξουν την εγκυρότητα των αποδείξεων που παίρνουν από τα καταστήματα ή τους ελεύθερους επαγγελματίες με αντάλλαγμα διάφορα δώρα.

Ο κυριότερος στόχος όμως είναι ότι θέλει να αποτρέψει τη χρήση ταμειακών μηχανών οι οποίες, δεν θα είναι συνδεδεμένες με το Taxisnet, ένα φαινόμενο αρκετά συχνό, ειδικά στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, όπως προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, σε ορισμένες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι, είχαν σε μερική αχρηστία τη δηλωμένη ταμειακή μηχανή και εξέδιδαν αποδείξεις από άλλη, αδήλωτη ταμειακή.