ΡεπορτάζΑρχείο

Ένας υπέροχος σταχτοτσικνιάς στ’ Ανάπλι (Pics)

Ένα πτηνό που έχει το χρώμα της στάχτης και η ονομασία του παραπέμπει λίγο σε …τσίκνα, απαθανάτισε ο Θάνος Κομνηνός στον υγροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου.

O σταχτοτσικνιάς είναι ο πιο τυπικός και διαδεδομένος ερωδιός. Είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με 90 εκατοστά ύψος περίπου. Ξεχωρίζει από το σταχτί πάνω μέρος του, λευκωπό από κάτω και το χαρακτηριστικό λοφίο του. Το ράμφος του είναι κίτρινο και μακρύ, την περίοδο της αναπαραγωγής γίνεται κοκκινωπό.

Σταχτοτσικνιάς στο Ναύπλιο

Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Ardea cinerea και περιλαμβάνει 4 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος Ardea cinerea cinerea (Linnaeus, 1758).

Διαλέγει λίμνες, ποτάμια με άφθονή βλάστηση και καραδοκεί πολύ ώρα ακίνητος μέσα ή κοντά στο νερό μέχρι να εμφανιστεί η λεία του. Στη λεία του συγκαταλέγονται συνήθως ψάρια, σαύρες, βατράχια, σκουλήκια, σαλιγκάρια αλλά και ποντίκια. Στήνει την φωλιά του πάνω σε δένδρα ή μέσα στις καλαμιές κατά αναπαραγωγικές αποικίες.

Σταχτοτσικνιάς στο Ναύπλιο

Γεννάει τον Μάρτιο – Απρίλιο 4-5 ανοιχτόχρωμα γαλάζια αυγά και το κλώσσημα  διαρκεί 25-26 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν μόλις συμπληρώσουν 50 ημέρες ζωής.

Σήμερα τον συναντάμε κατά την μεταναστευτική περίοδο και ορισμένα άτομα διαχειμάζουν . 

Σταχτοτσικνιάς στο Ναύπλιο