ΚοινωνίαΑρχείο

Παραμάγαζο Αγωγών στο Νοσοκομείο Πατρών

Πρωτοφανής υπόθεση κακοδιοίκησης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος ήρθε στο φως πριν λίγες μέρες με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας που αποκάλυψε ότι ο έμμισθος δικηγόρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών διεκδικούσε συνεχώς επιδόματα και αποζημιώσεις ενώ η εκάστοτε διοίκηση έκανε τα στραβά μάτια!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της Παναγιώτας Καρλατήρα,  που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr «η εκάστοτε διοίκηση «παρέλειπε» να ασκεί τα ένδικα μέσα και να εξαντλεί τη δυνατότητα νομικής απάντησης που είχε στις δικαστικές διαμάχες που εγείροντο με τις αγωγές του έμμισθού της δικηγόρου, όπως ορίζεται στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών. Το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών πλήρωνε – ως όφειλε- τα ποσά όταν επιδικάζονταν, συμμορφούμενο στις δικαστικές αποφάσεις που κέρδιζε ο δικηγόρος. Πλήρωνε ποσά για τους αναλογούντες τόκους, επιβαρυνόταν και με την πληρωμή του εντολοδόχου δικηγόρου που οριζόταν από το ΔΣ να εκπροσωπήσει το Νοσοκομείο στις αλλεπάλληλες αγωγές του εμμίσθου δικηγόρου!

Τα περιστατικά, που ξεδιπλώνονται με λεπτομέρειες και στοιχειοθετούνται με πλήθος εγγράφων που δηλώνουν πράξεις αλλά και παραλείψεις των αρμοδίων μέσα στο νοσοκομείο, στις δεκάδες σελίδες του πορίσματος, προκαλούν τη χείριστη εντύπωση για τον τρόπο που ασκούνταν η διοίκηση στο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εντοπισμός της “μηχανής” έγινε τυχαία όταν το 2015 μια διοικητική υπάλληλος διαπίστωσε ότι κάθε φορά που ο δικηγόρος στρεφόταν κατά του Νοσοκομείου, δεν ασκούνταν κανένα ένδικο μέσο κατά της πρωτόδικης απόφασης, που ήταν σε βάρος του νοσοκομείου!

Το 2016 η διοικητική υπάλληλος απηύθυνε εμπιστευτικό έγγραφο- ερώτημα στον Διοικητή του Νοσοκομείου και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), αν η συγκριμένη πρακτική είναι νόμιμη και ηθική αλλά και αν συνάδει με τον κώδικα δικηγόρων.

Σημειωτέον ότι όταν το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες η υπάλληλος βρέθηκε στο στόχαστρο του δικηγόρου ο οποίος τον Νοέμβριο του 2016 κατέθεσε εναντίον της μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση, παράβαση καθήκοντος, έκδοση ψευδούς βεβαίωσης και δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων. 

Τον Φεβρουάριο του 2018 κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) κατ’ εντολή του Γενικού Επιθεωρητή επισκέφθηκε το νοσοκομείο και διενήργησε επιτόπιο έλεγχο με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.