Θα σταματήσουν να φοβούνται το 5G οι Καλαματιανοί;
Οι αλλαγές στις πόλεις και την κοινωνία, τις οποίες προκαλεί η τεχνολογική πρόοδος, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στη δημόσια υγεία ήταν το θέμα της επιτυχημένης εκδήλωσης του δήμου Καλαμάτας υπό τον τίτλο «Η Καλαμάτα απέναντι στις τεχνολογικές προκλήσεις».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων του Δήμου για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των πόλεων.
Βασικοί ομιλητές ήταν οι:
- Χρήστος Ανδρεΐκος Digital Transformation & Innovation Director, Οργανισμός Found.ation
- Θοδωρής Σαμαράς – Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ε.Ε (SCENIHR) αρμόδια για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία
- Καραμπέτσος Ευθύμιος – Προϊστάμενος γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας
- Ευάγγελος Γεωργίου – Πυρηνικός γιατρός, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος κυρήσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης υπογράμμισε ότι με τη δυναμική που έχει αναπτύξει η πόλη στην ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών, νοιώθει ως ανάγκη, ο Δήμος να παρακολουθεί την πρόοδο της τεχνολογίας και να εμπιστεύεται τα θεσμικά όργανα του κράτους.
Το λόγο έλαβε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για τα μεγάλα ζητήματα, να υπάρχει έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση ώστε να πάψουν οι παραφωνίες που μας αποπροσανατολίζουν.
Εν συνεχεία οι ομιλητές στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν διεξοδικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, την εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και στα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) τα οποία λειτουργούν εντός του πεδίου συχνοτήτων ενός οικιακού WiFi.
Ο Προϊστάμενος του γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Ευθύμιος Καραμπέτσος, ανέλυσε την μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διεξήχθησαν στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τα οποία οι καταγεγραμμένες τιμές της έντασης της ακτινοβολίας είναι κάτω από το 1% περίπου των ήδη χαμηλών ορίων που προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία, ενώ σε ότι αφορά την συχνότητα εκπομπής του 5G, η τιμή είναι στο 0,022% των ορίων.
Ο καθηγητής Ιατρικής του Παν. Αθηνών κ. Ευάγγελος Γεωργίου, τόνισε ότι η συνολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που σήμερα εκπέμπεται από πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους πηγές, είναι εντός των ορίων του λογικά αποδεκτού κινδύνου που διέπει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μπασακίδης, έκλεισε με ερωτήσεις πολιτών γύρω από τις επιπτώσεις της λειτουργίας των δικτύων 5G και με την υπόσχεση ότι θα οργανωθούν και άλλες παρόμοιες.