ΕκδηλώσειςΑρχείο

Στην Φάμπρικα οι Τσάκωνες

Για το 9ο Τσακώνικο Συνέδριο προετοιμάζονται οι απανταχού Τσάκωνες. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14-16 Μαρτίου 2020,είναι αφιερωμένο στην έναρξη του εορτασμού της Επανάστασης του 1821 και έχει ως θέμα «Οι Τσάκωνες κατά τα Επαναστατικά και Προεπαναστατικά χρόνια».

Η 16η Μαρτίου αποτελεί ιστορική και ηρωική ημερομηνία για την Τσακωνιά, καθώς σύμφωνα με πρωτογενείς πηγές («Λάκαινα» -Θ.Οικονόμου και «Η δράσις των Τσακώνων κατά την Ελληνική Επανάσταση» – Μ. Δέφνερ), κηρύχθηκε η έναρξη της Επανάστασης στο Λεωνίδιο.

Στο συνέδριο θα εξεταστούν τα γεωγραφικά όρια της Τσακωνιάς όπως ορίζονταν τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα Τσακωνιά ονομάζεται το νοτιοανατολικό τμήμα της Κυνουρίας, του νομού Αρκαδίας. Εκτείνεται από τις ανατολικές υπώρειες του Πάρνωνα μέχρι τον Αργολικό Κόλπο σε μήκος 30-40 χιλιομέτρων και πλάτος 20-25 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει το Λεωνίδιο, Πραστό, Σίταινα, Καστάνιτσα, Τυρό, Πέρα Μέλανα και ενδιάμεσα μικρότερους οικισμούς. 

Παλαιότερα, η έκταση της Τσακωνιάς ήταν πολύ μεγαλύτερη και εκτεινόταν από το Ναύπλιο ως τα Βάτικα και τη Μονεμβασία, ως δηλαδή το ακρωτήριο του Μαλέα (Gerlach 1578, Villoison 1788 κ.α.). Αυτή η γεωγραφική περιοχή, καθώς και η παρουσία των Τσακώνων στην Κωνσταντινούπολη και όλη την Οθωμανική αυτοκρατορία, στη Ρωσία και στις Βαλκανικές χώρες θα αποτελέσει την περιοχή αναφοράς του Θ’ Τσακώνικου Συνεδρίου.