ΚοινωνίαΑρχείο

Τέλος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη την Πελοπόννησο

Τίτλους τέλους έριξαν η μία μετά την άλλη όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου στις προγραμματισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις τους. Η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Σπάρτη, η Καλαμάτα αλλά και άλλες πόλεις με φημισμένα καρναβάλια όπως το Λουτράκι με ανακοινώσεις των οικείων δήμων έβαλαν οριστικά τέλος σε κάθε εκδήλωση που προγραμματιζόταν για το τριήμερο. 

Η απόφαση αυτή προκάλεσε κύματα απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση στους πολίτες καθώς οι πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν στα social media τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός. Αυτό που κυριαρχεί ως ερώτημα είναι γιατί ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις που θα γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους ενώ όλες όσες είναι προγραμματισμένες για κλειστούς χώρους συνεχίζονται κανονικά. 

Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, υπήρξαν προτάσεις να αγνοηθεί η απόφαση της κυβέρνησης, επικράτησαν όμως ψυχραιμότερες φωνές και τελικά ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις. 

Αναλυτικά σε όλη την Πελοπόννησο

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: «Με αίσθημα ευθύνης ως Δήμος προχωρούμε στην εφαρμογή της απόφασης ευχαριστώντας όλους όσους εργάστηκαν άοκνα τις ημέρες αυτές για την υλοποίηση της διεξαγωγής των εκδηλώσεων αλλά και όλους όσους θα συμμετείχαν σε αυτές. Η μουσική συναυλία με τους ONIRAMA αλλά και άλλες εκδηλώσεις θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Η υγεία των δημοτών και επισκεπτών είναι η μέγιστη προτεραιότητα για εμάς!», αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η μακροσκελής ανακοίνωση του δήμου Κορινθίων. Ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «δεσμεύομαι να προβώ στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. ώστε να γίνουν οι εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν σε μεταγενέστερη ημερομηνία σε όλη τη χώρα. Μέχρι τη Δευτέρα το εορταστικό κλίμα θα επιδιώξουμε να διατηρηθεί με διατήρηση του διάκοσμου και χρήση των ηχητικών εγκαταστάσεων του δήμου. 
Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση, με τις 2.000 συμμετοχές στο καρναβάλι και στις υψηλής ποιότητας προγραμματισμένες εκδηλώσεις, μας υποχρεώνουν να διατηρήσουμε το κλίμα που οι δημότες επιθυμούν».

ΑΡΓΟΣ: Ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος εξήγησε ο ίδιος στους πολίτες πως: «Ο Δήμος Άργους Μυκηνών, μετά την απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια για την αντιμετώπιση του Κορωνοιού να ματαιώσει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ο Δήμος μας με μεγάλη λύπη, όμως με  αίσθημα ευθύνης για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί    τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και ακυρώνει όλες τις εκδηλώσεις έως και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020.
Όλοι μας συμμεριζόμαστε την αγωνία των επαγγελματιών του τόπου  αλλά και όλων των εργαζομένων που αγωνίστηκαν για την διεξαγωγή των Καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Δήμο μας όμως δεν μπορεί και να παραβλέψει  την τεράστια ευθύνη που έχει απέναντι στην διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

ΝΑΥΠΛΙΟ: Ο δήμος Ναυπλιέων ανακοίνωσε πως: «Μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια της ματαίωσης για προληπτικούς λόγους όλων των ανοιχτών καρναβαλικών εκδηλώσεων πανελλαδικά, ο Δήμος Ναυπλιέων ακυρώνει όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Καρναβάλι για το διάστημα ως και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020».

ΤΡΙΠΟΛΗ: Ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης υπογράφει την ανακοίνωση του δήμου στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται: «Είμαστε υποχρεωμένο να προχωρήσουμε σε ματαίωση των εκδηλώσεων που έχουν ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν στην Τρίπολη (Παρασκευή έως και Καθαρά Δευτέρα)». Και παρακάτω: «θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πάνω από τρεις χιλιάδες καρναβαλιστές οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή στο καρναβάλι της Τρίπολης και των χωριών μας και ήταν έτοιμοι, μικροί και μεγάλοι να φορέσουν τα γιορτινά τους.
Η τεράστια αυτή συμμετοχή δικαίωσε την απόφασή μας να επαναφέρουμε το καρναβάλι στο Δήμο μας και να το καθιερώσουμε ως ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός του Δήμου.»

ΣΠΑΡΤΗ: Ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας στη σύντομη ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ύστερα από την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, σας μεταφέρουμε την οδηγία/εντολή του Υπουργείου Υγείας για την ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων σ΄ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Στην Καλαμάτα χθες βράδυ έγινε διαπαραταξιακή σύσκεψη για το θέμα της ακύρωσης των εκδηλώσεων και ακολούθως δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση: «Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας ακυρώνονται, σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε νωρίτερα. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα. Ενημέρωση για τα έως τώρα δεδομένα δόθηκε στη Διαπαραταξιακή.
Παραμένουμε ψύχραιμοι, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με αισιοδοξία και χωρίς πανικό».

Τέλος, στο ΛΟΥΤΡΑΚΙ ο δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης στο μήνυμά του καλεί: «Καλούμε όλους τους Καρναβαλιστές και τις ομάδες συμμετοχής να σεβαστούν την Απόφαση του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας και πρόληψης του πληθυσμού». Αλλά δεν παραλείπει να σημειώσει πως: «δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. ώστε να διεκδικήσει τυχόν αποζημιώσεις που προκύπτουν για τους επαγγελματίες στον κλάδο του τουρισμού, από την μη διοργάνωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Δήμο μας».