ΕλλάδαΑρχείο

Sms, ανακοινώσεις, βέτο και συσκέψεις στη μάχη των συνόρων

Τα 33 φέρετρα των Τούρκων στρατιωτών από την Ιντλίμπ στη Συρία επιχειρεί να καλύψει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τις ορδές των μεταναστών που εξαπολύει εναντίον της χώρας μας και της Ευρώπης γενικότερα. Στην αναζήτησή του για μία νίκη ο Τούρκος πρόεδρος στρέφει το βλέμμα του δυτικά και καταστρατηγεί τη συμφωνία με την ΕΕ, στην προσπάθειά του να πείσει το λαό του ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. 

Χιλιάδες μετανάστες και όχι πρόσφυγες από τη Συρία, άνθρωποι που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη ή σε άλλα μέρη της Τουρκίας πολύ καιρό τώρα, έλαβαν ένα sms που τους ενημέρωνε ότι μπορούν να περάσουν ελεύθερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ναυλωμένα λεωφορεία, από ποιόν άραγε;, τους μετέφεραν στα σύνορα. 

Στον Έβρο από χθες συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν όλη τη νύχτα να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές. Διαρρέονται πληροφορίες ακόμα και για πυροβολισμούς Τούρκων για να τους «σπρώξουν» στην Ελλάδα. 

Άνδρες του Στρατού Ξηράς αλλά και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έλαβαν εντολή προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις επιτήρησης στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά και να αυξήσουν την πληρότητα των μονάδων του στρατεύματος, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει αποσταλεί και επιχειρεί στην περιοχή, ενώ ανεστάλησαν και οι οποίες άδειες αστυνομικών. 

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μία από τις ομάδες των ατόμων οι οποίες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα από τα σύνορα του Έβρου τα κατάφερε. Εντοπίστηκε, μέσα στο χωριό των Καστανεών λίγο αργότερα. Άλλη ομάδα μεταναστών κατάφερε επίσης να περάσει τα ελληνικά σύνορα, κατά μήκος του Έβρου από σημεία τα οποία μπόρεσαν να βρουν ανοίγματα, παρά την ισχυρότατη αστυνομική παρουσία. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν να περπατούν κατά μήκος του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών θα κλιμακωθεί. Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο μέχρι και για 120.000 μετανάστες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ότι οι Τούρκοι τους αφήνουν ανενόχλητους να φτάσουν μέχρι τα σύνορα. Ολόκληρα πούλμαν, φορτηγά και ταξί βρίσκονται στη διάθεσή τους, ενώ κυκλοφόρησε μέχρι και τηλεοπτικό σποτ ή «ρεπορτάζ» που ουσιαστικά διαφημίζουν την Ελλάδα ως ασφαλές πέρασμα για την Ευρώπη.

Στα παράλια της Σμύρνης επίσης υπάρχουν στοιβαγμένοι άνθρωποι που προσδοκούν να περάσουν στη Δύση. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί στο Πράσινο Λιμάνι, στο Μπαμπάκαλε και στα Κάτεργα στο Αϊβαλί για να περάσουν στη Μυτιλήνη, ενώ από τη Σμύρνη προσπαθούν να περάσουν στη Σάμο.

Μέσα στη γενικότερη αναστάτωσή, προκαλεί εντύπωση η ένταση που επικράτησε και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων της αστυνομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 100 ανήλικοι μετανάστες ξαφνικά ξεκίνησαν με τα υπάρχοντά τους από το ΚΥΤ της Μόριας με σκοπό να μεταβούν στη Μυτιλήνη και η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει. Μία συμμορία νεαρών από το Αφγανιστάν, οπλισμένοι με ρόπαλα, εισέβαλαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, όπως έκαναν και σε ένα ελαιοτριβείο. Στο Πυλί της Κω, δεκάδες μετανάστες από τον κοντινό καταυλισμό μπήκαν νύχτα στο χωριό οπλισμένοι με λοστούς και πέτρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μήνυμα που εστάλη στα κινητά μεταναστών ήταν η αφορμή του γενικού ξεσηκωμού στο συγκεκριμένο ΚΥΤ. Το μήνυμα ανέφερε πως πλοία είναι έτοιμα να αναχωρήσουν από το λιμάνι Μυτιλήνης δωρεάν προς την Αθήνα 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να βρει διεθνή υποστήριξη για την κατάσταση επικοινώνησε χθες διαδοχικά με Ευρωπαίους ηγέτες. Συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ τον Σαρλ Μισέλ, ενώ αναμένεται οι επαφές να συνεχιστούν και σήμερα. 

Επιπλέον, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου,αυτή τη στιγμή, με φόντο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και όσα έγιναν χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Παράλληλα, η Ελλάδα άσκησε βέτο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας την έκδοση ανακοίνωσης υποστήριξης της Τουρκίας για τα συμβαίνοντα στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Συμμαχία πρέσβη Σπύρο Λαμπρίδη να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς δεν εισακούστηκε από τους εταίρους η ελληνική πρόταση. Η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση της Συμμαχίας υπέρ της Τουρκίας μία αναφορά στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό (Μάρτιος του 2016).