ΟικονομίαΑρχείο

Αποζημιώσεις για τον κορωνοϊό ζητούν οι Πελοποννήσιοι έμποροι

Η αναστολή των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα θεωρείται ότι προκάλεσε μεγάλη ζημία σε αρκετούς επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Η απόφαση η οποία φυσικά ελήφθη για το καλό του γενικού πληθυσμού, δημιούργησε “παρενέργειες” σε αρκετούς κλάδους που σήμερα ζητούν την αποζημίωσή τους.

«Αυτή η απόφαση καταλαβαίνουμε ότι ελήφθη, λαμβάνοντας υπόψη την απειλή για την δημόσια υγεία και τη στηρίζουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ), η οποία ωστόσο προσθέτει: «Η ίδια απόφαση όμως δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους επαγγελματίες των πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπου ματαιώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Οι επαγγελματίες αυτοί είχαν επενδύσει σε αυτές τις εκδηλώσεις και είχαν προχωρήσει σε παραγγελίες για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προέκυπταν».

Η ΟΕΕΣΠ υπογραμμίζει ότι «το καρναβάλι είναι ένας θεσμός από τον οποίο ζουν πάρα πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες. Προσφέρει μία ισχυρή οικονομική ανάσα στις πόλεις που διοργανώνεται και στηρίζει χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους. Αυτή την στιγμή προμήθειες σε τρόφιμα θα πεταχτούν και οι επενδύσεις που έγιναν γι’ αυτό το τριήμερο θα χαθούν. Αυτό θα επιφέρει οικονομική δυσπραγία και στις εμπορικές επιχειρήσεις και θα δυσχεράνει το ήδη κακό οικονομικό κλίμα».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει άμεσα να λάβουν μέτρα στήριξης των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων».

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης προτείνει τα εξής μέτρα στήριξης «για να επουλωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι οικονομικές απώλειες»:

• Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο για έξι μήνες (καταβολή ΦΠΑ, ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία).
• Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων προς τις Τράπεζες για έξι μήνες. 
• Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής για έξι μήνες για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
• Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery από την ημερομηνία έκδοσης της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ 13776/27.02.20) μέχρι και έξι μήνες μετά.