ΚοινωνίαΑρχείο

Διακοπές Εργασιών στο Πρωτοδικείο Κορίνθου

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, από Τρίτη 3 έως και Παρασκευή 6 Μαρτίου οι δίωρες διακοπές εργασιών στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Οι διακοπές θα πραγματοποιούνται κατά τις ώρες 09:00-11:00 π.μ., χωρίς περαιτέρω παράταση ωραρίου πέραν της ώρας των 15.00.

Κατά το δίωρο των κινητοποιήσεων κάθε ημέρας οι Δικαστικοί Υπάλληλοι απέχουν από όλες τις εργασίες (έδρες, εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων). Την απόφαση πήρε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.) και τη στηρίζει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Κορίνθου και Περιφέρειας Πρωτοδικείου Κορίνθου.

Η συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, μετά την πολύχρονη ολιγωρία της πολιτείας, που είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Κορίνθου. 

Στην ανακοίνωση επιπλέον αναφέρονται τα χαρακτηριστικότερα αυτών των προβλημάτων δηλαδή, η μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές (παλιά, ασυντήρητα και ανεπαρκή κτήρια, υποτυπώδης ή ανύπαρκτη μηχανοργάνωση, απουσία νέων τεχνολογιών στην απονομή της Δικαιοσύνης). Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται στις Δικαστικές αίθουσες, με μακροχρόνιες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων τους, που έχουν σαν συνέπεια απώλεια χρόνου και χρημάτων.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Κορίνθου κ. Αντώνης Παπαδάτος, «δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση από τον Υπουργό για να έρθουμε σε μία συνεννόηση για τα βασικά λειτουργικά προβλήματα του Πρωτοδικείου Κορίνθου. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα», επισημαίνει ο πρόεδρος «είναι το κτηριακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε μετατρέψει αίθουσες ακροατηρίου σε γραφεία και αποθήκες γιατί δεν έχουμε χώρο να δουλέψουμε. Το κτήριο στην Κόρινθο είναι παλιό, δεν έχουμε καν ράμπα για Αμεα, δεν έχουμε θέρμανση, το κτήριο μέχρι πρόσφατα έμπαιζε νερά σε κάθε βροχή, αυτό ευτυχώς, το διορθώσαμε με ένα μικρό χρηματοδοτικό κονδύλι», σημειώνει.   

Ο κ. Παπαδάτος επισημαίνει επίσης το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που διαιωνίζεται και διογκώνεται με τις προσλήψεις προσωπικού που γίνονται χωρίς κριτήρια εντοπιότητας, αναγκάζοντας εκ των πραγμάτων τους νεοπροσληφθέντες να φεύγουν με μετάταξη μετά από ένα διάστημα από τις θέσεις τους, εξαιτίας των οικογενειακών υποχρεώσεων που έχουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.