ΚοινωνίαΑρχείο

Έκτακτοι έλεγχοι σε εστιατόρια και καφετέριες για τον κορωνοϊό

Δύο εγκυκλίους για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε καταστήματα εστίασης, αλλά και για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. 

Ειδικότερα, την εντατικοποίηση ελέγχων σε εστιατόρια και καφετέριες λόγω κορωνοϊού ζητά το υπουργείο Υγείας με έκτακτη εγκύκλιο του προς τις Περιφέρειες της χώρας υπενθυμίζοντας τους κανόνες υγιεινής και τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης και αυτοελέγχου που πρέπει να τηρούνται:

Επίσης, με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τους βασικούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στεριάς, θάλασσας και αέρα και στους επιβατικούς σταθμούς (απολύμανση, καθαρισμό, αερισμός, χαρτί σαπούνι για πλύσιμο χεριών στις τουαλέτες κτλ). Επίσης προβλέπει έκτακτο καθαρισμό, αερισμό και απολύμανση των ΜΜΜ σε περίπτωση που τα οχήματα χρησιμοποιηθούν πέραν του σκοπού τους, για την εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών και γεγονότων, από τα οποία δύναται να επηρεαστεί δυσμενώς η Δημόσια Υγεία, προτού δοθούν ξανά στην εκτέλεση των προγραμματισμένων δρομολογίων τους. (Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν για παράδειγμα χρειαστεί να μεταφερθούν αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν ήπια συμπτώματα από ένα χώρο σε έναν άλλο).

Οι δύο εγκύκλιοι έχουν ημερομηνία 28/2/2020

Το υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει και για τις απουσίες των παιδιών λόγω κορωνοϊού. 

Μόσιαλος για κορωνοϊό: Να κλείσουν τώρα τα σχολεία

Να κλείσουν τώρα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα πριν εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορονοϊός, προτείνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

Με αφορμή την απόφαση της Ιταλίας να κλείσουν μέχρι τα μέσα του Μαρτίου όλα τα σχολεία και Πανεπιστήμια της χώρας, ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει πως «αν είναι να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα, πρέπει να το κάνουμε άμεσα πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του νέου ιού».

Όπως επισημαίνει, «αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά».