ΕλλάδαΑρχείο

Έφθασαν τα 45 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πληθαίνουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Καθηγητή Σ. Τσιόδρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 14, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 45. 

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και η διασπορά στην κοινότητα θεωρείτο αναμενόμενη από τους λοιμωξιολόγους, καθώς όπως έχει φανεί ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη χώρα μας. Δεδομένου δε πως σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός ή παρουσιάζει ήπια συμπτώματα ή τα συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν, η μετάδοση γίνεται πιο γρήγορα.

Οι ειδικοί, δεδομένου πως ο ιός μεταδίδεται εύκολα, επιμένουν στην τήρηση των μέτρων υγιεινής, με βασικότερο το συχνό πλύσιμο των χεριών. Οι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά, ανοσοκατασταλμένοι, απειλούνται από τα ήπια ή και ανύπαρκτα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το 80% εκείνων που νοσούν και εκεί θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή. Επιπλέον έχει αποφασιστεί στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά.

Εκτιμάται πως ένα 10-15% του πληθυσμού θα νοσήσει τελικά, ακόμη κι αν δεν παρουσιάσει συμπτώματα.  

Σε «καραντίνα» Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος

Η αναστολή των οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό θα παραταθεί και μετά τις 13 Μαρτίου​​, ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για τα 14 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.  

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο θα παραταθούν τα μέτρα που αφορούν τους τρεις πληττόμενους νομούς της Αχαΐας, της Ηλείας και της Ζακύνθου για δύο εβδομάδες, ανακοινώνοντας επίσης ότι αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς αυτές τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας.  

Όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι οι ομάδες που έχουν έδρα τους νομούς αυτούς, θα παίζουν τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.