ΚοινωνίαΑρχείο

Έξαρση αναμένεται στα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας!

Στη δεύτερη φάση διασποράς του κορωνοϊού έχει περάσει η περιοχή της Ηλείας μετά τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην περιοχή. Στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφεται πλέον τοπικά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού (φάση 2) ενώ την επικράτεια οι ειδικοί την ταξινομούν στη φάση 1, δηλαδή καταγράφεται ακόμη μερική, ελεγχόμενη διασπορά του ιού.

«Σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, για περιοχές της Ελλάδος, όπως έγινε στην Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις 5 φάσεις που ορίζει το ECDC» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για την πορεία της νόσου του κορωνοϊού Covid-19.

Η επιδημική έξαρση της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στην κοινότητα λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων – και ως εισαγόμενα ορίζονται εκείνα τα κρούσματα που αφορούν άτομα με νόσο που είχαν επιστρέψει από χώρα όπου ενδημεί ο κορωνοϊός.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. Εκτιμά δε πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει, όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Τα καθ’ υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές, Ηλεία, Αχαϊα, Ζάκυνθος, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, δεν μπορούν να την αποτρέψουν.

 

Τι αλλάζει στη φάση 2

«Πλησιάζουμε στην επόμενη φάση, όπου ό,τι εγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν εχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν» τόνισε.

Μιλώντας για την επόμενη φάση ο ειδικός διαβεβαίωσε πως «υπάρχει προγραμματισμός, έχει γίνει καταγραφή υλικού, φαρμάκων, έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προσωπικού των ειδικών μονάδων υγείας του συστήματος, έχει γίνει πρόβλεψη για ΜΕΘ».

Στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η αδυναμία επιτήρησης εργαστηριακού ελέγχου δεν σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό. Οταν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, πάντα κερδίζει ο πληθυσμός» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόληψη και η ανάσχεση της νόσου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ηλικιωμένων αποτελούν τα μείζονα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται» πρόσθεσε.