ΚοινωνίαΑρχείο

Έκτακτα μέτρα σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου για τον κορωνοϊό

Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, λαμβάνει στη Δυτική Πελοπόννησο το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ. Η απόφαση ελήφθη ενόψει πιθανής αύξησης ασθενών με τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η ενίσχυση των νοσοκομείων, όπως και το άνοιγμα νέων κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τα δεκάδες κρούσματα του ιού που εντοπίστηκαν σε Αχαϊα και Ηλεία. Τα νοσοκομεία της περιοχής αποδυναμώθηκαν, επίσης, εξαιτίας του κατ’ οίκον περιορισμού στον οποίο τέθηκαν πολλά μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των τριών μεγάλων νοσοκομείων στους δύο νομούς, καθώς ήρθαν σε επαφή με κρούσματα της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αρνητικής Πίεσης, μετακίνηση προσωπικού από τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στα νοσοκομεία, ενίσχυση με προστατευτικά υλικά (μάσκες, στολές, γάντια), αλλά και άνοιγμα νέου Εργαστηρίου Αναφοράς για την ανίχνευση κρουσμάτων.

Αναλυτικά:

Κορωνοϊός: Ενίσχυση με προσωπικό των νοσοκομείων που αποδυναμώθηκαν

Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει αρχίσει, ήδη, να μετακινείται από Κέντρα Υγείας αστικού τύπου αλλά της υπαίθρου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στο νοσοκομείο του Πύργου. Σταδιακά αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυση τους, καθώς τις τελευταίες 10 ημέρες υπήρξαν απώλειες 16 εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr.

Συγκεκριμένα:

  • 10 εργαζομένων (5 γιατρών και 5 νοσηλευτών) από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας
  • 4 γιατρών από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας
  • 2 γιατρών από το Νοσοκομείο του Πύργου

Οι 14 υγειονομικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων Πάτρας και Αμαλιάδας τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο – θετικό κρούσμα του κορωνοϊού (ενός από τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων), όταν αυτός βρέθηκε στα δύο νοσοκομεία πριν τη διάγνωσή τους.

Οι δύο γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου μπήκαν σε καραντίνα, επειδή ήρθαν σε επαφή με ακτινολόγο συνάδελφό τους, που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, καθώς νόσησε από τη σύζυγό του που είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ.

Η ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όμως, δεν γίνεται μόνο για λόγους αναπλήρωσης εξαιτίας της καραντίνας, αλλά και επειδή τα νοσοκομεία αυτά αντιμετώπιζαν ούτως ή άλλως μεγάλες ελλείψεις.

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει και μεγάλη συρροή κατοίκων της περιοχής που ζητούν να εξεταστούν, υπό τον φόβο πιθανής προσβολής τους από τον κορωνοϊό. Στο νοσοκομείο της Πάτρας, επίσης, περιορίζονται και τα τακτικά χειρουργεία.

Δημιουργία 4 κλινών ΜΕΘ στον Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης του Νοσοκομείου Πάτρας

Τέσσερις νέες κλίνες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) δημιουργούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, σε ειδικά διαμορφωμένο Θάλαμο Αρνητικής Πίεσης, στον οποίο νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση και ο 67χρονος ταξιδιώτης, από το γκρουπ των 54 προσκυνητών του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπάρχουσα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου θα παραμείνει ως έχει. Η νέα ΜΕΘ Αρνητικής Πίεσης δημιουργήθηκε για να παρέχει νοσηλεία σε πιθανούς ασθενείς της νόσου COVID-19 με επιπλοκές και πνευμονία.

Για τις ανάγκες της μετεξέλιξης του Θαλάμου Αρνητικής Πίεσης σε ΜΕΘ επιστρατεύεται εξοπλισμός (4 αναπνευστήρες) από την ανενεργή ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λευκάδας.

“Υπάρχει επάρκεια μασκών και στολών”

Παρά τα όσα ειπώθηκαν για ελλείψεις σε μάσκες και στολές προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που φροντίζει ασθενείς με τη νόσο COVID-19, πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν ότι στα νοσοκομεία υπάρχει επάρκεια αυτών των υλικών. Οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα φαρμακεία και το ελεύθερο εμπόριο.

Παράλληλα, έχει γίνει μεγάλη παραγγελία νέων υλικών, η παραλαβή της οποίας αναμένεται να καλύψει όλα τα νοσοκομεία της περιοχής για όλο το επόμενο δύσκολο διάστημα.

Άνοιγμα νέου Εργαστηρίου Αναφοράς για τον κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας

Μεγάλο αγώνα δρόμου κάνει το Υπουργείο Υγείας και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) να λειτουργήσει το Εργαστήριο Αναφοράς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής για την εξέταση εκατοντάδων δειγμάτων από ύποπτα κρούσματα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός .

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας το Εργαστήριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία. Γεγονός το οποίο κρίνεται απαραίτητο, τόσο για την ταχύτερη εξέταση των δειγμάτων , όσο και για τη μείωση των υπέρογκων δαπανών που καλείται να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο σε εταιρείες κούριερ. Ζητούν για την κάθε μεταφορά δείγματος, από 500 έως 1000 ευρώ αμοιβή, καθώς εμπίπτει στην κατηγορία της μεταφοράς βιολογικού -και μολυσματικού- υλικού.

ΙΣΑ: Περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού

Η ανάγκη άμεσης λήψης επιπλέον μέτρων για τη θωράκιση του υγειονομικού συστήματος προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εξάπλωση του κορωνοϊού, τονίστηκε στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Γ.Πατούλης, με τη συμμετοχή επιστημόνων.

Ο ΙΣΑ ζητά, επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και ενίσχυση Δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νοσοκομείων ώστε να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο για το προσωπικό και τους πολίτες.

Επίσης, ζητά να αξιοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί καθώς και το προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε από το ΕΣΥ προ διμήνου και των γιατρών του πρώην ΙΚΑ που αποχώρησαν από το σύστημα υγείας. Τονίζεται δε ότι είναι απαραίτητη η διασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια κ.τ.λ.) σε όλες τις δημόσιες Δομές υγείας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

« Η χώρα μας όπως όλες οι χώρες του κόσμου βρίσκεται μπροστά σε μία υγειονομική απειλή με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Μέχρι τώρα η πολιτεία έχει δείξει καλά αντανακλαστικά και χειρίστηκε το πρόβλημα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Εκτιμούμε ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο και πρέπει να δοθεί μάχη με το χρόνο για να θωρακιστεί το υγειονομικό σύστημα προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού.»

iatropedia.gr