ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Φουλ της Ανάπτυξης στους δήμους με διαδημοτικούς οργανισμούς

Το πολυνομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση περιελάμβανε μια ενδιαφέρουσα διάταξη που ίσως αποτελέσει το όχημα να φύγουν από το υποαναπτυξιακό τέλμα αρκετοί δήμοι ανά την επικράτεια. 

Αφορά στην ίδρυση Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή ανώνυμων εταιρειών ειδικού σκοπού, που θα λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, θα συμπράττουν με τους δήμους στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής σε δημοτικό, διαδημοτικό περιφερειακό ή ευρύτερο χώρο ανάλογα με τις καταστατικές προβλέψεις τους. 

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί θα αναλάβουν το βάρος της εκτέλεσης δράσεων, κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων και διαχείρισης αναπτυξιακών, επενδυτικών και ειδικών προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. 

Τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς θα μπορούν να συστήσουν περισσότεροι του ενός  δήμοι ή/και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων. Επίσης, είναι δυνατή η συμμετοχή Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, των δικτύων και των συνδέσμων δήμων. Αποκλείονται οι ιδιώτες, οι ενώσεις ή οι εταιρείες ή οι φορείς ιδιωτικών συμφερόντων.