ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θέλει να γίνει υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα στους Μύλους

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου καταψήφισε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στους Μύλους η οποίας μεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή 38 διώροφων βιλών με πισίνες, τουριστικά καταλύματα, συνεδριακό κέντρο, γυμναστήρια και spa, κέντρα διασκέδασης, ελικοδρόμιο κά.

Όπως τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κελλάρης: «πρόκειται για μια παρέμβαση στην περιοχή που κάθε άλλο παρά ήπια είναι, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, μια παρέμβαση που δεν σέβεται τον ιστορικό – πολιτιστικό χαρακτήρα του χώρου. Μια παρέμβαση που θα θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τα νερά των πηγών που θα είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτα σε ρύπανση».

Αναλυτικά η παρέμβαση του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης: 

«Καταρχήν μιλάμε για μια περιοχή πολύ σημαντική και για διάφορους λόγους. Ένα πρώτο στοιχείο είναι ότι σε απόσταση μόλις 150 μέτρων, βρίσκονται οι ιστορικές πηγές της Λέρνας από τις οποίες υδρεύονται ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας όπως οι δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων. Πηγές που όλα αυτά τα χρόνια κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για την προστασία τους, αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

• Δεν έχουν γίνει έργα υδρομάστευσης της πηγής, ούτε μια απλή περίφραξη για προστασία, με αποτέλεσμα αυτή να είναι ευάλωτη σε κάθε είδους μόλυνση που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκληθεί και να αποβεί ολέθρια για όλο το νομό.

• Δεν έχουν υλοποιηθεί οι μελέτες πολλών χρόνων για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους Μύλους.

• Δεν έχει απομακρυνθεί το νεκροταφείο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πηγή.

Ένα δεύτερο και επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο χώρος βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου κηρυγμένου το 1965 (Υ.Α. 16307/9-9-1965 – ΦΕΚ 605/16-9-1965) «ζώνη περικλειομένη μεταξύ του Κάστρου, του Πύργου της Βασιλοπούλας, του προϊστορικού Συνοικισμού (Μαγούλας), της θαλάσσης και λειψάνων αρχαίου κτιρίου προς Β’ ως περικλείουσα σημαντικά λείψανα από της νεολιθικής εποχής μέχρι των χρόνων της Επαναστάσεως» όπως αναφέρεται.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Λέρνης είναι το πιο σημαντικό μνημείο στην περιοχή.

Και αφού τόσα χρόνια δεν δείξατε της ανάλογη ευαισθησία για την προστασία αυτής της περιοχής, την ανάδειξή της ως χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς, ούτε καν την προστασία των πηγών της, που αποτελούν πηγή ζωής για τους κατοίκους της Αργολίδας και είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας, έρχεστε τώρα υλοποιώντας τα ειδικά χωρικά σχέδια και την ιδιωτική πολεοδόμηση, να την μετατρέψετε ουσιαστικά σε ένα τουριστικό θέρετρο.

Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια (ΕΧΣ) θεσμοθετήθηκαν για να ρυθμίσουν τις χωροταξικές ανάγκες επιχειρηματικών επενδύσεων ιδιαίτερης βαρύτητας σε ευρύτερες περιοχές, «έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας». Είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων για να προχωρούν τις επενδύσεις με οποιονδήποτε τρόπο, διευκολύνοντας τη συγκέντρωση και την αλλαγή χρήσης της γης και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων. Είναι βασικά εργαλεία της λεγόμενης «βιώσιμης ανάπτυξης». Το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρόνισε το νομοθετικό πλαίσιο για αυτά τα σχέδια, προσαρμόζοντάς τα ακόμη περισσότερο στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Με την συγκεκριμένη «επένδυση» και με πρόσχημα την απομάκρυνση εγκαταλειμμένων «αντιαισθητικών» κτιρίων του χώρου δημιουργείται μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, αφού:

Προβλέπεται η ανέγερση 38 διώροφων τουριστικών κατοικιών οι οποίες διακρίνονται σε:

• 2 βίλες με εμβαδόν 600 τ.μ. εκάστη
• 16 βίλες με εμβαδόν 400 τ.μ. εκάστη
• 20 βίλες με εμβαδόν 300 τ.μ. εκάστη

Σύνολο δηλαδή 38 Διώροφες κατοικίες, με συνολικό εμβαδόν 13.600 τ.μ. με πισίνες η καθεμία!

Ο προτεινόμενος μικρός Συντελεστής Δόμησης 0,2 είναι προσχηματικός, γιατί αυξάνεται υπερβολικά το ύψος. Προβλέπεται το ύψος των κτιρίων να είναι 10,50 m και των ειδικών κτιρίων 12,0 m ενώ το επιτρεπόμενο ύψος των κτισμάτων της ευρύτερης περιοχής δεν υπερβαίνουν τα 7,50 μέτρα!

Προβλέπονται επίσης μια σειρά από άλλα κτίρια όπως:

– Συνεδριακό κέντρο και Θέατρο
– Τουριστικά καταλύματα 6 μονόχωρα ή και δίχωρα των 30τμ σε όροφο
– Αίθουσα Προβολών και Εκθέσεων
– Μικρό Μουσείο και Βιβλιοθήκη
– Εστιατόρια Αναψυκτήρια, Καφέ-Bar, Κέντρα Διασκέδασης
– Γυμναστήρια και Spa
– Καταστήματα, φαρμακείο

Χαρακτηριστική είναι επίσης η κατασκευή ελικοδρομίου για να εξυπηρετούνται απ ότι φαίνεται οι λαϊκές οικογένειες που θα κάνουν εκεί τις διακοπές τους!

Συνάδελφοι, πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, μια παρέμβαση στην περιοχή που κάθε άλλο παρά ήπια είναι, όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, μια παρέμβαση που κατά την άποψή μας δεν σέβεται τον ιστορικό – πολιτιστικό χαρακτήρα του χώρου.

Μια παρέμβαση που θα θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τα νερά των πηγών που θα είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτα σε ρύπανση.

Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η ποιότητα ζωής του ανθρώπου, η διασφάλιση της λαϊκής στέγης, ο ελεύθερος χώρος για αναψυχή, πολιτισμό και αθλητισμό και έπειτα η ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας.

Με αυτά τα κριτήρια αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, γι αυτό και καταψηφίζουμε την έγκριση των σχεδίων σας».