ΆρθροΑρχείο

Πώς ο Covid 19 έπληξε Περιφέρεια και Δήμους ως θεσμούς

Τη στιγμή που ιατροί, νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό δίνουν τιτάνιο αγώνα καθημερινά στα δύο Νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις στελέχωσης, κανένας και καμία δεν δικαιούται να μην απαιτήσει εδώ και τώρα ιατρούς και νοσηλευτές για την ενίσχυση των Νοσοκομείων.

Αυτό βέβαια θα έπρεπε ήδη ζητηθεί χρόνια τώρα από Περιφέρεια και Δήμους γιατί οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν είναι σημερινές.

Κατέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο τα ανούσια με τα οποία ασχολείται η τοπική αυτοδιοίκηση  στην Ελλάδα.

Απέδειξε περίτρανα ότι προτεραιότητα κάθε Δημοτικής ή Περιφερειακής αρχής είναι ότι επιτάσσεται από την προσωπική όρεξη, άποψη και σκοπό του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη.

Αποκάλυψε ότι για κάθε αιρετό μείζον είναι εκείνο που εξυπηρετεί τους ιδιοτελείς  στόχους ή τη θεώρηση περί προτεραιοτήτων και όχι ο κίνδυνος που βλέπει να έρχεται και κωφεύει.

Ανέδειξε ότι ουδέποτε Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες ασχολήθηκαν με την Υγεία για τις περιοχές τους.

Το μείζον θέμα της Υγείας  και των υποδομών της δεν τους απασχόλησε ποτέ.

Όντως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στη Κεντρική Κυβέρνηση.
Οι Περιφέρειες μπορούν να εντάσσουν έργα υποδομών στα Περιφερειακά Προγράμματα αλλά δυστυχώς φρόντιζαν για εργάκια βιτρίνας και όχι για σοβαρές υποδομές.

Όταν όμως βλέπεις ότι αυτή δεν μπορεί να ανταποκριθεί πρέπει να δράσεις.
Πρέπει όχι μόνο να το βροντοφωνάξεις ή να ασκήσεις πίεση, αλλά πρέπει να χρηματοδοτήσεις εσύ Περιφερειάρχη και Δήμαρχε έργα και υποδομές στον Τομέα της Υγείας.
Πρέπει να ευαισθητοποιήσεις κατοίκους, ομογενείς και φορείς.
Πρέπει να δράσεις για να είναι έτοιμος ο Δήμος και η Περιφέρεια σου. 
Δεν αρκεί να κάνεις διαπιστώσεις σε συνεδριάσεις εντυπώσεων.

Είπε ο Περιφερειάρχης Νίκας ότι όλη η Πελοπόννησος διαθέτει μόλις 20 κρεβάτια ΜΕΘ που δεν επαρκούν ως διαπίστωση.
Αργά το κατάλαβε.
Ως Αντινομάρχης Μεσσηνίας δεν το αντιλήφθηκε, ως Δήμαρχος Καλαμάτας 12 χρόνια δεν το αντιλήφθηκε, ως πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου δεν το αντιλήφθηκε και το αντιλήφθηκε τώρα … που ανέβηκε το γαϊδούρι στη Γκορτσιά.
Ζήτησε τη συμμετοχή αιρετών της Περιφέρειας στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων βρήκε δηλαδή τη λύση στην αντιμετώπιση του Κορωνοϊού τούτες τις κρίσιμες ώρες.
Κατηγόρησε το κράτος για κομματική επιλογή των Διοικήσεων των Νοσοκομείων σήμερα, τώρα που ο Κορωνοϊός μας απειλεί και έτσι ως Περιφερειάρχης έκανε το καθήκον στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.
Διάλεξε ως Αντιπεριφερειάρχη Υγείας σύμβουλο του που δεν είναι γιατρός ενώ έχει τρεις ιατρούς εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους.
Αξιολόγησε πριν 3 μήνες ως απόλυτη προτεραιότητα για την Αργολίδα την ανέγερση Διοικητηρίου και τώρα παραπονείται για την έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ.

Ευτυχώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχουμε ακόμα κρούσμα Κορωνοϊού, αλλά πολλά κρούσματα πολιτικού παραλογισμού.

Και οι Δήμοι επίσης απόντες ή αλλού και αλλού.
Άλλος τη στιγμή που η πανδημία χτυπούσε τη πόρτα μας οργάνωνε καραβάνι με τρόφιμα και χυμούς για τα σύνορα χωρίς η επίσημη πολιτεία να έχει δηλώσει αδυναμία να θρέψει αστυνομικούς και στρατιώτες.
Άλλος προετοίμαζε το Μαραθώνιο.
Άλλος παραλάμβανε σκαπτικό μηχάνημα.
Άλλος έκανε δηλώσεις για την εορτή της γυναίκας.
Καθένας με το τραγούδι του δηλαδή.
Και όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν λούφαξαν άπαντες.

Αντί να κάνουν πανηγύρια το καλοκαίρι, ο Δήμοι τώρα άμεσα να αγοράσουν και να δωρίσουν προκάτ οικίσκους στα δύο Νοσοκομεία.
Προκάτ οικίσκους που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι υποδοχής πιθανών κρουσμάτων.
Στη Κίνα από τέτοιους προκάτ  οικίσκους έφτιαξαν Νοσοκομεία σε δύο ημέρες.

Αν δεν μπορούν οι Δήμοι ας το κάνει η Περιφέρεια που εχθές διαφήμιζε τη συνεδρίαση της επιτροπής για τις εορταστικές εκδηλώσεις του 1821. 

Από κοινού Δήμοι και Περιφέρεια πρέπει να αφήσουν τις διαπιστώσεις και να προσφέρουν έστω αναλώσιμα στα Νοσοκομεία.

Επιτέλους οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ρισελιέ