ΚοινωνίαΑρχείο

Μην κάνετε τεστ χωρίς λόγο, λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Διευκρινήσεις έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με τα τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να μην πηγαίνει στο νοσοκομείο, αλλά να ενημερώνεται πρώτα τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ και από τον θεράποντα ιατρό του. Ενδεικτικό είναι πως η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως δεν χρειάζεται το τεστ για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα, ενώ είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι μπορεί κάποιος να κάνει το τεστ και να φανεί αρνητικό ενώ βρίσκεσαι σε φάση επώασης του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε δε πως «δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί ενώ είναι στο χρόνο επώασης της νόσου».

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το «αν έχεις αρνητικό τεστ σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις τη νόσο αύριο.  Κανένα τεστ αυτή τη στιγμή στο χρόνο επώασης δεν σου δίνει πρόβλεψη για το αν θα κολλήσεις ή όχι. Αυτό που σου δίνει πρόβλεψη είναι το να τηρείς τα μέτρα υγιεινής και αν προφυλάσσεις τον εαυτό σου με τα κατάλληλα μέρα πρόληψης».

Με απλά λόγια, μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αλλά να βρίσκεται στην διάρκεια επώασης του ιού και να μην φανεί θετικός. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα τεστ να γίνονται με φειδώ ενώ όπως επισημαίνεται και στη βασική οδηγία του ΕΟΔΥ προς όλους τους πολίτες είναι να αποφευχθεί ο πανικός και να μην προσφεύγουν στο τεστ για κορωνοϊό. 

Ακόμη το τεστ, θα πρέπει αν γίνεται είτε σε δομή υγείας που διαθέτει χώρο απομόνωσης είτε να ληφθεί δείγμα κατ’ οίκον. Η απουσία ειδικού χώρου για την πραγματοποίηση του τεστ μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες διασποράς του ιού στην κοινότητα. 

Στα δημόσια νοσοκομεία, το τεστ δε γίνεται από όλα παρά από μικρό αριθμό και για να σταλεί δείγμα θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορωνοϊό, να φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα, να ληφθεί δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα) και στη συνέχεια να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του. Τονίζεται ότι σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα το τεστ δε γίνεται…. 

Για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα το τεστ δεν είναι αναγκαίο, ενώ ταυτόχρονα καλό είναι να γίνεται και το τεστ της γρίπης καθώς τα συμπτώματα σε μεγάλο βαθμό είναι κοινά….