ΕλλάδαΑρχείο

Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον Απρίλιο

Ούτε το Πάσχα δεν θα εξαιρεθεί από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτόν αλλά και άλλους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ενόψει Απριλίου αναμένεται να ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου. 

Στόχος είναι να διατηρηθεί στα ίδια χαμηλά ποσοστά η διασπορά του κορωνοϊού και να μην «ξεφύγει» βάζοντας σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξετάζει, εκτός από επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εφ όσον χρειαστεί, να κινητοποιήσει και τους ιδιωτικούς γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, ξεκινούν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από 500 κινητά συνεργεία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα υπάρχουσες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει και νέα μέτρα στήριξης και άλλων επιχειρήσεων, που πλήττονται από τον Covid-19, ώστε να ενταχθούν και αυτές στις ευεργετικές διατάξεις, ενώ -εκτός απροόπτου- αναμένεται να δοθεί και στους ειδικούς επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές κ.λπ.) το επίδομα των 800 ευρώ, αντί των 600 που αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά, μετά τις αντιδράσεις των επαγγελματικών τους φορέων, τελικά όπως φαίνεται θα δοθεί και σε αυτές τις κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Στόχος είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός και χαλάρωση των μέτρων μέχρι τα μέσα Μαΐου, όταν και θα κριθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Όλοι οι αρμόδιοι, υπουργοί όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε αυτό που κερδίσαμε με κόπο, αφού είμαστε η χώρα της Ευρώπης με τη μικρότερη -λόγω περιοριστικών μέτρων- διασπορά του ιού.

Έτσι δεν τίθεται καν θέμα διακοπών του Πάσχα και αυτό θα πρέπει από τώρα όλοι μας να το συνειδητοποιήσουμε, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το είπε ξεκάθαρα, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας την ήδη ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση χθες το απόγευμα, ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα εκδρομέων και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για εκδρομές το Πάσχα όταν υπάρχει ενεργό το μέτρο της απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ωστόσο, η παράταση του «λουκέτου» στα καταστήματα μέχρι τις 11 Απριλίου, αντί τις 6 του ίδιου μήνα, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, γίνεται με την προοπτική να παραμείνουν σε ισχύ, με νέα απόφασή της κυβέρνησης, οι σχετικοί περιορισμοί των επαγγελματιών και καταστηματαρχών και την Μεγάλη Εβδομάδα. Για αυτόν εξάλλου το λόγο δεν πρόκειται να αρθεί μέχρι τότε ο περιορισμός των μετακινήσεων.