ΚοινωνίαΑρχείο

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς κύρους, Μεσσήνιος ογκολόγος Κ. Καρακούσης

Ο διεθνούς κύρους Μεσσήνιος καθηγητής Ογκολογίας  Κωνσταντίνος Π. Καρακούσης, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 31 Μαρτίου, σε ηλικία 81 ετών, στο Μπάφαλο των ΗΠΑ όπου κατοικούσε. 

Ο Κωνσταντίνος Καρακούσης ήταν γέννημα θρέμμα Καλαματιανός, με καταγωγή από τα Κρεμμύδια. Πατέρας του ήταν ο Πέτρος Καρακούσης, επίσης γνωστός ιατρός – παιδίατρος. 

Γεννήθηκε το 1939. Ήταν μαθητής στο 1ο Λύκειο (Πρακτικό) Καλαμάτας και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Κατόπιν έφυγε για την Αμερική, όπου πήρε ειδικότητα και έζησε για κάποια χρόνια στη Βοστόνη και τις Συρακούσες. Για 30 περίπου χρόνια ζούσε στο Μπάφαλο, όπου ασχολούνταν με τον τομέα του καρκίνου, τη διδασκαλία και την έρευνα (μελανώματα – σαρκώματα).

Ο καθηγητής είχε δύο γιους, τον Γιώργο, ο οποίος είναι ογκολόγος – χειρουργός και ζει στη Φιλαδέλφεια και τον Πέτρο, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και ασχολείται με την έρευνα για το AIDS και άλλα νοσήματα. Σύζυγός του είναι η Νίτσα Δρακοπούλου – Καρακούση, με καταγωγή από τη Λογγά.

Αυτό που έκανε ξεχωριστό τον καταξιωμένο Μεσσήνιο, ήταν όχι μόνο η επαγγελματική του επιτυχία, αλλά και ο ανθρωπισμός του. Ήταν διάσημος για το πόσο πολύ νοιαζόταν τον κάθε ασθενή, για το πόσο πολύ ασχολούνταν με τις οικογένειες των ασθενών. Φρόντιζε όχι μόνο για τη θεραπεία, αλλά και για τη διαμονή τους στις ΗΠΑ. Κρατούσε ανθρώπινη και φιλική στάση, με αποτέλεσμα να τον μνημονεύουν για χρόνια. 

Ο Κων. Καρακούσης εργαζόταν ως και τα 74 του χρόνια, παρότι είχε τη νόσο του Πάρκινσον. Διηύθυνε την ομάδα του αποτελεσματικά και είχε συγγράψει σειρά μελετών, βιβλίων και συγγραμμάτων, τα οποία υπάρχουν και στο Διαδίκτυο. Είχε εξελίξει τη δική του μέθοδο, τη “μέθοδο Καρακούση”, η οποία είχε ως στόχο να απαλλάξει τους ασθενείς από τον καρκίνο, χωρίς ακρωτηριασμό, αλλά με θεραπεία. 

Μεγάλη του αγάπη ήταν η φιλοσοφία. Διάβαζε από νεαρή ηλικία και αυτό γινόταν αντιληπτό από τον τρόπο με τον οποίο μιλούσε και εκφραζόταν.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει σε κλειστό κύκλο στη Βαλτιμόρη, τόπο κατοικίας του ενός του γιου, αλλά οι διαδικασίες θα καθυστερήσουν λόγω της μεταφοράς και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.

Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «θλίβεται για την απώλεια του διακεκριμένου Μεσσήνιου, από την Καλαμάτα, καθηγητή Ογκολογίας στο Μπάφαλο των ΗΠΑ, Κωνσταντίνου Π. Καρακούση. Ο επιστήμονας συμπατριώτης μας και άνθρωπος απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στο Μπάφαλο Αμερικής και θα κηδευτεί στη Βαλτιμόρη.

Ο Καρακούσης ήταν παγκόσμια αναγνωρισμένος. Διακρίνεται για την επιτυχημένη του ιατρική καριέρα και τις δημοσιεύσεις του, που αποτελούνται από σειρά μελετών, βιβλίων και συγγραμμάτων, τα οποία υπάρχουν και στο διαδίκτυο. Οι απόδημοι Μεσσήνιοι Αμερικής και Καναδά εκφράζουν την απέραντη ευγνωμοσύνη τους για το έργο του και τη συμπαράστασή του. Συχνά πολλοί τον επισκέφτηκαν και φρόντιζε όχι μόνο για τη θεραπεία, αλλά και για τη διαμονή των ασθενών του στη Αμερική.

Το 2003 η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά τον τίμησε σε Συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Καλαμάτα. Εμείς οι Μεσσήνιοι νιώθουμε υπερήφανοι, γιατί ο Κωνσταντίνος Καρακούσης με το επιστημονικό του έργο και τον ανθρωπισμό του μένει βαθιά στην καρδιά μας. Εκφράζουμε βαθύτατα συλλυπητήρια για την οικογένειά του, τη σύζυγό του Νίτσα Καρακούση και τα παιδιά του, Γιώργο και Πέτρο Καρακούση».