ΨυχαγωγίαΑρχείο

Το Σούπερ ροζ Φεγγάρι του Απριλίου

Το βράδυ πριν τη νύχτα της 7ης έως 8ης Απριλίου, το 2020 – το φεγγάρι πλησιάζει πολύ κοντά στη γη σε μια απόσταση 356.910 χιλιόμετρα και αποκαλείται σούπερ φεγγάρι γιατί φαίνεται 14% μεγαλύτερο από το συνηθισμένο και αντανακλά 30% περισσότερο φως. Το φεγγάρι θα φτάσει στη φάση της πανσελήνου στις 8 Απριλίου 2020 στις 5:35 π.μ.

Το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τη γη μία φορά κάθε 27 ημέρες, 7 ώρες και 43 λεπτά. Η απόσταση μεταξύ της γης και της σελήνης είναι ελλειπτική. Με κάθε τροχιά γύρω από τη γη, το φεγγάρι φθάνει σε ένα σημείο που ονομάζεται γειτονιά (perigee) και ένα σημείο που ονομάζεται μακρινό από τη γη (apogee). Αν το φεγγάρι πλησιάσει στη γη και ενώ βρίσκεται στη φάση της πανσέληνου, το φαινόμενο αποκαλείται συνοπτικά «σούπερ φεγγάρι». Αυτός ο όρος δεν χρησιμοποιείται στην επιστήμη, αλλά είναι πλέον αρκετά διαδεδομένος.

Ο όρος “σούπερ φεγγάρι” δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νολ. Σύμφωνα με τον ορισμό του, η πανσέληνος πρέπει να προσεγγίσει τη γη για τουλάχιστον 367.600 χιλιόμετρα για να θεωρηθεί σούπερ φεγγάρι. Το φεγγάρι το κάνει τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο, την επόμενη φορά γύρω στις 8 Απριλίου 2020.