Φτάνει πια η κοροϊδία
Όλοι εμείς οι γονείς μαζί με τα παιδιά μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση! Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων και ταυτόχρονα δεν αφήνουμε τον φόβο να κυριαρχήσει.
Μένουμε σπίτι αλλά κυρίως μένουμε δυνατοί αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη που είναι πολύτιμη για να σταθούμε όρθιοι την επόμενη μέρα.
Τα παιδιά μας και εμείς δεν βρισκόμαστε σε διακοπές. Είναι πολύ πιθανό η κατάσταση στα σπίτια μας να δυσκολεύσει ακόμα περισσότερο, αφού πολλοί από εμάς έχουμε μείνει χωρίς μισθό, δουλεύουμε με ελαστικά ωράρια, με εξαντλητικούς ρυθμούς ή ακόμα και να έχουμε απολυθεί. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να μας ενεργοποιήσει όλους, ώστε να σταθούμε «δίπλα» στον συνάνθρωπό μας.
Είναι, βέβαια, ξεκάθαρο για εμάς ότι το να μείνουμε σπίτι είναι ζήτημα συλλογικής αλληλεγγύης και όχι απλά ατομικής ευθύνης!
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θέλουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας που αυτή τη στιγμή βιώνουν έντονο άγχος και ανασφάλεια. Ιδιαίτερα μας απασχολεί η απομάκρυνσή τους από το κοινωνικό τους περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία. Βρίσκονται στο σπίτι με ένα σωρό ερωτηματικά για το τι είναι αυτό που συμβαίνει και κυρίως για το πώς και πότε θα ξεπεραστεί. Τα παιδιά μας χάνουν την καθημερινή τους επαφή με τους συμμαθητές τους, σταματούν τις δραστηριότητες που είχαν πριν, και γενικά, αλλάζει απότομα η καθημερινότητά τους. Κατά συνέπεια χρειάζονται θετική υποστήριξη ώστε να διαχειριστούν αυτή τη νέα, δύσκολη κατάσταση.
Θέλουμε ο χρόνος των παιδιών μας να γεμίσει εποικοδομητικά και η εκπαίδευση από απόσταση να είναι αποτελεσματική. Αν και γνωρίζουμε πως η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του, υπό τις παρούσες, έκτακτες συνθήκες, θεωρούμε μείζονος σημασίας την ισότιμη παροχή της δυνατότητας ασύγχρονης εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές της χώρας.
Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές θέλουμε ουσιαστικά μέτρα για να μην γίνει η διαχείριση της πανδημίας αφορμή για να μεγαλώσουν περεταίρω οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες.
Καθημερινά γινόμαστε δέκτες πολλών καταγγελιών από γονείς που δεν διαθέτουν τα παραπάνω με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να αποκλείονται από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή να πληρώνουν μεγάλα ποσά καθημερινά στην εκτύπωση φωτοτυπιών και διάφορων εργασίων ακόμα και στην αγορά αναλώσιμων! Όμως και αρκετοί που τα διαθέτουν δεν μπορούν να πάρουν κωδικούς από το Σχολικό Δίκτυο. Και αν πάρουν μετά δεν τους αναγνωρίζει το σύστημα.Εκτός από τις δυσκολίες στη συμμετοχή στην ασύγχρονη εκπαίδευση η έλλειψη σε αρκετούς γονείς του επιπλέον αναγκαίου εξοπλισμού, όπως κάμερες, μικρόφωνα, κ.α., έχει συνέπεια να αδυνατούν πολλά παιδιά να συμμετέχουν στη σύγχρονη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, για εμάς τους γονείς αλλά και τα παιδιά μας, η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες (κινητό, social media, gaming) δεν μπορεί να θεωρείται ικανή συνθήκη για τη χρήση των παιδαγωγικών εργαλείων.Ενας σημαντικός αριθμός γονέων που συνεχίζουν να εργάζονται παιρνουν τα παιδιά στην δουλειά. Ορισμένοι από όσους εχουν internet, το έχουν μόνο στην δουλειά και ορισμένοι μόνο στο σπίτι. Εκ των πραγμάτων οι μαθητές προσαρμόζονται στα ωράρια αυτών των γονέων, πράγμα που καθηστά την σύγχρονη εκπαίδευση ακόμη δυσκολότερη. Όταν δε, πρόκειται για γονείς που έχουν 2, 3 ή και 4 παιδία σε σχολική ηλικία, τότε και η ύπαρξη ενός Η/Υ δεν αρκεί. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν τα πρόσθετα προβλήματα των μονογονεικών οικογενειών, προβλήματα που γίνονται εκρηκτικά όταν όλα ή αρκετά από τα παραπάνω συνυπάρχουν σε μία οικογένεια. Δυστυχώς δεν πρόκειται για σπάνιες εξαιρέσεις, σε κάθε τάξη υπάρχουν αρκετοί μαθητές με κάποια από τα παραπάνω προβλήματα.
Αυτό σημαίνει πως είναι απολύτως αναγκαία η εκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, για την αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, που είναι όροι απαραίτητοι για την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Κάθε μαθητής να έχει ένα δωρεάν tablet και απεριόριστη σύνδεση στο internet. Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.Επιπλέον πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μέριμνα ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των μαθητών που είναι ενταγμένοι σε τμήματα ένταξης ή είχαν παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη.
Και ενώ οι ανάγκες είναι τόσο πιεστικές, το Υπουργείο Παιδείας τι κάνει;
Φαίνεται ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές το τελευταίο διάστημα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας μέσω δήθεν υποσχέσεων.
Αφού οι διευθυντές των σχολείων μας μάς κάλεσαν να δηλώσουμε τις ανάγκες μας σε εξοπλισμό (tablet, laptop, κλπ) για την εξ’ αποστάσεως την άλλη μέρα τα αναίρεσαν όλα τα προηγούμενα! Απίστευτη ταλαιπωρία και αναστάτωση, απίστευτος πανικός τελικά για το τίποτα
Πρωτοφανής σε μέγεθος εξαπάτηση και κοροϊδία!
Η οργή και αγανάκτησή μας ξεχειλίζει. Το Υπουργείο και η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αναστάτωση και την ξεδιάντροπη κοροϊδία προς όλη την κοινωνία.
Η κυβέρνηση «κατάφερε» να βρει τρόπους, ακόμα και σε μια νύχτα με ΠνΠ, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργοδοτών, να χαρίσει εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοκαναλάρχες αλλά δεν τολμά να ικανοποιήσει το ελάχιστο και αυτονόητο αίτημα μας σα γονεις να συμμετέχουν ΟΛΑ τα παιδιά “ισότιμα” στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!
Απαιτούμε εδώ και τώρα, χωρίς περιστροφές και άλλα τερτίπια, να σταματήσει το Υπουργείο Παιδείας να εμπαίζει τους γονείς και τους μαθητές και να ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ το αίτημα για ένα δωρεάν tablet σε κάθε μαθητή και δωρεάν σύνδεση στο Internet!
* Ο Βασίλης Μπαβέλλας είναι γονέας 3 μαθητών, μέλος του ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημότικου σχολείου και νηπιαγωγείου Ινάχου.