ΕλλάδαΑρχείο

Και ξαφνικά μας έσκασε η Λάρισα!

Με ελικόπτερο Super Puma μεταβαίνει στη Λάρισα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού Σωτήρη Τσιόδρα, μετά τον  εντοπισμό πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού στον οικισμό Ρομά της πόλης.   

Το κλιμάκιο θα φτάσει στην 1η Στρατιά Λάρισας και στη συνέχεια θα έχει σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη. Ακολούθως θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά, καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας στον οικισμό όπου διαπιστώθηκαν τα κρούσματα. 

 Σημειώνεται ότι στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν ακόμα ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γ.γ. Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου. Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός από τον οικισμό των Ρομά όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ 20 κρούσματα της επιδημίας, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με μη διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή. 

 Όλοι οι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ. 

Χθες βράδυ, Πέμπτη 9.4.2020 όταν επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε σε δηλώσεις του ότι: «Τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή η οποία κινείτο το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα» ανέφερε. Αυτό, όπως είπε, «οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης». Αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι αφορά περίπου 5.000 πολίτες.

«Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο» πρόσθεσε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στα σημεία της εισόδου της συγκεκριμένης συνοικίας ώστε να τηρηθεί η διαδικασία της καραντίνας.