Άμεση ειδική ενίσχυση 100 ευρώ το στρέμμα για όλους τους αγρότες προτείνουν οι Ιταλοί
Η ιδέα που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες κάνει λόγο για τη σύσταση ενός έκτακτου Ταμείου Covid – 19 το οποίο θα στηρίζει αποκλειστικά την αγροτική οικονομία και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από άλλα Κοινοτικά ταμεία. Πρωτοστάτης σ’ αυτή την ιδέα είναι η ιταλική κεντρική οργάνωση αγροτών Coldiretti η οποία ζητά μετ’ επιτάσεως τη δημιουργία ενός τέτοιου fund απαιτώντας:
Πρώτον έκτακτη στήριξη των αγροτών που πλήττονται 100 ευρώ ανά στρέμμα εκμετάλλευσης και μέχρι το όριο των 50.000 ευρώ (5,5 δις το κόστος για την Ιταλία).
∆εύτερον, μέτρο αποζημιώσεων για καταστροφές που έγιναν την περίοδο 2019-2020,
Τρίτον, μείωση των ιδίων κεφαλαίων που θα πρέπει να παρέχουν οι νέοι αγρότες που εγκαταστάθηκαν προ διετίας για επενδύσεις που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά των μέτρων που ζητά ο αγροτικός κόσμος, ωστόσο τα δημοσιονομικά όλων των χωρών είναι στοχευμένα προς άλλους τομείς και κλάδους που θεωρείται ότι πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση του κορωνοϊού, σε σχέση με τον αγροτικό τομέα.
Από την άλλη, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο συνολικό κοινοτικό πακέτο στήριξης για τους παραγωγούς που βιώνουν μείωση των τιμών παραγωγής ή αδυναμία διάθεσης παραγωγής, λόγω της πανδημίας.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για το πώς η μάχη κατά του κορωνοϊού πλήττει ολόκληρη την οικονομία, και πως δεν αντέχεται ούτε επιτρέπεται καμία αποδιοργάνωση του τομέα τρο- φίμων, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά και προσιτά από θέμα τιμών προϊόντα. Ωστόσο, ακόμα, η Κομισιόν αλλά και ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι εμφανιζόταν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αρνητικοί στο να χρηματοδοτήσουν μέτρα ιδιωτικής αποθεματοποίησης σε τομείς όπως το γάλα και το κρέας (απαίτηση των Γάλλων), ή άλλα έκτακτα κλαδικά μέτρα.
«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τρόπους στήριξης όσο η κατάσταση εξελίσσεται», ανέφερε παρ’ όλα αυτά η πρόεδρος της Κομισιόν, θυμίζοντας κάτι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται μέχρι στιγμής αυτά τα θέματα και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές των αγροτικών θεμάτων από τις Βρυξέλλες, η αύξηση των προκαταβολών σε άμεσες ενισχύσεις και προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, στο 70% και 85% αντίστοιχα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κάτι που έχει προβλεφθεί και τις περασμένες χρονιές και δεν συνιστά ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.