ΚοινωνίαΑρχείο

Βάρδια στην «κόκκινη ζώνη» για τη Ναυπλιώτισσα Λοιμωξιολόγο Γαρυφαλλιά Πουλάκου

Περίπου 20 γιατροί και 30 νοσηλευτές παρακολουθούν την πορεία της υγείας δεκάδων ασθενών με Covid-19 στο νοσοκομείο «Σωτηρία», λειτουργώντας υπό συνθήκες άτυπης, καθημερινής εφημερίας. Μεταξύ αυτών η Ναυπλιώτισσα, κορυφαία Λοιμωξιολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Γαρυφαλλιά Πουλάκου, η οποία σε συνέντευξή της στον Έντυπο Αναγνώστη Πελοποννήσου της 5ης Μαρτίου, είχε προβλέψει την εξέλιξη του Covid-19 σε πανδημία, δηλώνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μία από τις κλινικές αποκλειστικά για περιστατικά COVID-19 στεγάζεται σε μια πευκόφυτη γωνιά του νοσοκομείου «Σωτηρία», στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας. Το κτίριο με τα ψηλοτάβανα δωμάτια και τα φαρδιά μπαλκόνια, χτίστηκε πριν από δεκαετίες ως σανατόριο για φυματικούς. Σήμερα βρίσκονται εκεί ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Οι άνθρωποι του «Σωτηρία» κλήθηκαν να δομήσουν αυτή τη νέα κλινική στη δίνη της πανδημίας. Χρειάστηκε να γίνουν κτιριακές μετατροπές, να επανασχεδιαστεί το σύστημα νοσηλείας, να εκπαιδευτούν εντατικά στους κανόνες ασφαλούς χρήσης του προστατευτικού εξοπλισμού. Η Καθημερινή της Κυριακής κατέγραψε τη βάρδιά τους στην «κόκκινη ζώνη».

Υπό την επίβλεψη εποπτών το προσωπικό που θα εισέλθει στην «κόκκινη ζώνη» φοράει ποδονάρια, σκούφους, ολόσωμη στολή, μάσκα, γάντια και γυαλιά. Προβλέπεται να παραμείνουν έτσι ντυμένοι, «σαν αστροναύτες» όπως λένε, έως και τέσσερις ώρες μέσα στη μολυσματική περιοχή της κλινικής.

«Ο εξοπλισμός μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Ιδρώνεις, θολώνουν τα γυαλιά, δεν μπορεί να μείνει το προσωπικό περισσότερο χρόνο με τη στολή», λέει στην «Κ» η Ναυπλιώτισσα παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Γαρυφαλλιά Πουλάκου. Στόχος είναι οι πιο έμπειροι και εξοικειωμένοι γιατροί να μένουν στην «κόκκινη ζώνη» για αυτό το διάστημα προτού αντικατασταθούν από άλλους, ενώ οι πιο νέοι συνάδελφοί τους έχουν υποστηρικτικό ρόλο απέξω, παραλαμβάνοντας δείγματα και δίνοντας φάρμακα. Εάν δεν ακολουθούσαν αυτή τη στρατηγική θα είχαν μεγάλη κατανάλωση υλικού και χρόνου.

Την εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού ανέλαβε εθελοντικά η Κατερίνα Ηλιοπούλου, απόστρατη αξιωματικός με εμπειρία εργασίας σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τους έδειχνε ανά ομάδες των τριών (από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι τις καθαρίστριες τις κλινικής) ξανά και ξανά τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα σφάλματος. Μπορεί να δαπανήσουν έως και δέκα λεπτά στο ντύσιμο. Αντίστοιχος χρόνος απαιτείται και για να βγάλουν την «πανοπλία» τους.

Πραγματοποιούν πάντοτε αυτό το στάδιο μπροστά σε ολόσωμο καθρέπτη για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και να είναι βέβαιοι ότι δεν θα ξεστρατίσουν ασυναίσθητα από τις οδηγίες. Σε κάθε έξοδο από την «κόκκινη ζώνη», όπως δείχνει η κ. Πουλάκου, πέρα από το αντισηπτικό στα χέρια ψεκάζουν και τις σόλες των παπουτσιών τους για να μειώσουν το ιικό φορτίο.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου για την «Κ» εδώ.