ΚοινωνίαΑρχείο

Στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου δίνει στίγμα ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τον Ερμή

Μια ακόμη επιτυχία για το Αστεροσκοπείο Αθηνών καθώς ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) κ. Λιάκος παρατήρησε μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) το στίγμα της διαστημικής αποστολής η οποία αποτελεί την πρώτη Ευρωπαϊκή αποστολή στον πλανήτη Ερμή.

Την είδηση έκανε γνωστή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας ο οποίος σε μήνυμά του σημείωσε ότι «επιτεύχθηκε ο εντοπισμός του στίγματος του δορυφόρου BepiColombo της  Ευρωπαϊκής Διαστημικής Αποστολής.
Θερμά συγχαρητήρια στους Έλληνες ερευνητές».

Το αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται σε υψόμετρο ~900 m στο όρος Κυλλήνη κοντά στο χωριό Κρυονέρι του νομού Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972. Διαθέτει κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m τύπου Cassegrain (f/13). Το τηλεσκόπιο είναι τοποθετημένο σε ισημερινή στήριξη.

Το 2016 αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη.